Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 07. 11:20, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A császárpingvinek láthatatlan légpáncéllal védekeznek a hideg ellen

A császárpingvinek láthatatlan légpáncéllal védekeznek a hideg ellen

A császárpingvinek láthatatlan, a környező levegőnél hidegebb légpáncéllal védekeznek a Déli-sarkvidék nulla Celsius-fok alatti, fagyos időjárása ellen - állapította meg a Biology Letters című szaklapban közzétett tanulmány.

Dominic McCafferty, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmagyarázta, hogy a legtöbb madár tollazata arra szolgál, hogy megakadályozza a testhő kiáramlását, következésképpen felülete valamivel melegebb, mint a környező levegőé. "A császárpingvineknél azonban a testfelület nagy része tiszta, napos időben hidegebb, mint az őket körülvevő levegő. Ebből következően - paradox módon - a tollazat von el hőt a környező levegőből" - mondta a kutatást ismertető Discovery News honlap szerint.
A folyamatot ahhoz hasonlította, mintha a madarak a természetben képződött, alacsony hőmérsékletre állított konvekciós kályhában húznák meg magukat.
A tanulmány szerint a pingvinek tollazatának szigetelőhatása általában több mint nyolcvan százalékosra tehető, és rendkívüli módon ellenáll a szélnek is. Vastag, pikkelyszerű bőrük ugyancsak jó védelmet nyújt, ha jeges felülettel érintkeznek. Szintén a hideg elleni védekezést szolgálja viszonylag kisméretű csőrük.

Címkék: Tudomány-állatok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: