Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Május 13. 12:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A hang című kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

A hang című kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

A hang (The sound) című brit kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az operatőri munkát a középpontba helyező seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden.

A Zsigmond Vilmos-díjat elnyerő, 2017-ben készült alkotás operatőre Joe Cook, rendezője Antony Petrou.

A fesztivált immár második alkalommal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű, 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja. Az idei seregszemlére csaknem négyszáz alkotást neveztek, ezek közül 74 filmet válogattak be a versenyprogramba.

Szabó Gábor, a zsűri elnöke elmondta, a tavalyinál jóval több alkotás érkezett a fesztiválra, különösen a kisjátékfilmek közül neveztek sokat, ez az a műfaj, ahol a progresszív látásmód leginkább teret kaphat. Az operatőr hangsúlyozta, Zsigmond Vilmos fontosnak tartotta, hogy segítse a fiatal operatőröket, ahogy a fesztivál is bemutatkozási lehetőséget teremt a pályakezdőknek.

A nagyjátékfilmek közöl a zsűri a XIV. Lajos halála (La mort de Louis XIV) című francia filmet ítélte a legjobbnak, a kisjátékfilmek között a magyar Földiek kapta az első díjat. A dokumentumfilmek között a bhutáni-magyar-holland koprodukcióban készült A monostor gyermekeit, a kísérleti filmek sorából a Távolság című magyar alkotást választotta a legjobbnak a zsűri. Az animációs filmekből a német Mascarpone című alkotás érdemelte ki az első díjat.

A Báron György filmesztéta elnökölte kritikusok zsűrije a Welcome című magyar kisjátékfilmet, a középiskolásokból és egyetemistákból álló diákzsűri pedig a Vasfej (Eisenkopf) című kínai-német dokumentumfilmet választotta. Tóth Levente a legjobb fiatal operatőrnek a Vision Team és a Special Group Hungary által felajánlott elismerést vehette át a Hypnosis és a Rossz színész című filmek fényképezésért.

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr munkásságát életműdíjjal ismerték el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során