Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Október 16. 14:06, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A koraszülött gyerekek fejlesztésére gyűjt idén a Jónak lenni jó!

A koraszülött gyerekek fejlesztésére gyűjt idén a Jónak lenni jó!

A Semmelweis Egyetem Alapítványán keresztül a koraszülött és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket segítő Semmelweis Fejlődéstámogató Központ komplex fejlesztésére gyűjti idén az adományokat a közmédia Jónak lenni jó! jótékonysági kampánya.

"Megtiszteltetés számunkra, hogy tizenkét éve össze tudjuk gyűjteni azokat a segíteni akaró embereket, akiknek talán nem mindig jut eszébe, hogy hova és milyen segítséget lehet nyújtani, viszont év végén van egy koncentrált eseménysorozat, amellyel ösztönözni tudjuk őket" - emelte ki Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a programot elindító hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Papp Dániel a Jónak lenni jó!-t egy olyan közszolgálati márkának nevezte, amely egy évtized alatt a média világában páratlan mértékű támogatást nyújtott a kedvezményezett szervezeteknek, 2012 óta a felajánlások összértéke pedig meghaladta a kétmilliárd forintot.

"Az idei kampány célja, hogy a Semmelweis Egyetem Alapítványának segítségével hozzájáruljunk a koraszülöttek és családjaik megsegítéséhez, támogassuk a korai fejlesztésben résztvevő szakemberek áldozatos munkáját, és megszólítsunk mindenkit, aki szívesen áll a jó ügy mögé" - emelte ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: "morális kötelezettségünk, hogy a magunk módján mi is mindent megtegyünk, hogy eljusson a segítség oda, ahol a legnagyobb a szükség. A kora gyermekkori gondozásba, fejlesztésbe fektetett minden energia és minden fillér az alapja annak, hogy a gyermekek esélyt kapjanak a teljes életre, a boldog gyermekkorra."

A vezérigazgató felidézte, hogy a jótékonysági program az elmúlt években számos szervezetet támogatott, többek közt a nélkülözőket, a speciális figyelmet igénylőket, a környezeti katasztrófák károsultjait vagy a gyerekvédelem területén dolgozó szervezeteket.

Merkely Béla, az egyetem rektora elmondta, hogy a túl korán vagy a rendellenességgel született gyerekek különösen gondos odafigyelést, komplex támogatást igényelnek, ellátásukban országos szinten a Semmelweis Egyetem szerepe alapvető. Kiemelte: a Jónak lenni jó! kampány során befolyó adományokkal lehetőségük nyílik a fejlődéstámogató központ bővítésére.

A Semmelweis Fejlődéstámogató Központ megújításának célja, hogy megháromszorozódjon az ellátott gyerekek száma, és a jelenlegi 650-700 helyett mintegy 2 ezer fő számára tudjanak ellátást biztosítani évente. Emellett a jelenlegi 3-5 éves korhatárt kibővítve a jövőben 8 éves korukig szeretnék nyomon követni az egyetem klinikáin kezelt koraszülötteket és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élőket - mondta el a rektor, hozzátéve: a központ komplexitása abban rejlik, hogy az érintettek és családtagjaik betegútját végigkísérik, és nem a szülőknek kell szakembertől szakemberig járniuk.

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája az ország legnagyobb koraszülött-ellátója - hívta fel a figyelmet Szabó Attila, a klinika igazgatója, az egyetem rektorhelyettese. Elmondta, hogy a jelenleg is működő ambulancia és a kibővülő központ a koraszülöttek ellátásán túl részt vesz az oxigénhiánnyal született, anyagcsere-betegséggel és különböző neuromuszkuláris betegséggel élő csecsemők és kisgyermekek ellátásában is.

A tizenkét éve indult Jónak lenni jó! legnagyobb eredménye az összefogás megteremtése - emelte ki Siklósi Beatrix, a program projektvezetője, hozzátéve: "ha tisztességes ügyeket támogatunk, akkor nincs jobb és bal oldal, akkor egy dolog van, hogy segítsünk."

Siklósi Beatrix emlékeztetett arra, hogy a közmédiának legalább annyira fontos feladata az ismeretterjesztés, mint az adománygyűjtés segítése, ezért az elkövetkező hónapokban a közmédia valamennyi csatornája kiemelt témaként kezeli a fejlődéstámogatásra szoruló gyermekek és családjaik hétköznapjainak bemutatását, a segítségnyújtás lehetőségeit.

"Ezúttal is számítunk nézőink, hallgatóink, olvasóink támogatására, a közéleti személyiségek felajánlásaira, és a piaci szereplők csatlakozására a társadalmi felelősségvállalás jegyében" - hangsúlyozta.

Az alapítvány tevékenységét segíteni lehet a 13600-as telefonszám tárcsázásával és a 04-es azonosító megadásával, vagy SMS-ben a 04-es szám elküldésével ugyanerre a telefonszámra. Minden hívás és sms 500 forintos adományt jelent. Emellett idén is lehet majd ismert emberek által felkínált tárgyakat venni, amelyek többségét a Jónak lenni jó! honlapján fix áron lehet megvásárolni, néhány különlegesebb darabot pedig a közmédia december 17-i egész napos műsorfolyama során bocsátanak árverésre.

A jótékonysági akcióba a jonaklennijo@mtva.hu e-mail címre várják a felajánlásokat, a kampány alakulásáról a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során