Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 07. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A moratórium előtt még emelkedett a kilakoltatások száma

A moratórium előtt még emelkedett a kilakoltatások száma

Az idei harmadik negyedévében is emelkedett Magyarországon a végrehajtások száma. Az első negyedévhez képest 15 százalékos, a második negyedévhez képest pedig 5 százalékos volt az emelkedés.

A korábban napvilágot látott több ezres, százezres számokkal ellentétben azonban 2011-ben az ingatlan árveréseket követő kilakoltatások száma 200 alatt maradt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikái alapján 2011 harmadik negyedévében a Kamarához beérkezett ügyek száma összesen 135 145 volt, ami 14 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakában beérkezett 93 262 ügyhöz képest. A végrehajtási ügyek többsége továbbra is „kis követelés”, ami nem éri el a százezer forintos összeghatárt, és mindössze 20 százalékban beszélhetünk 500 ezer Ft feletti követelésről. Az úgynevezett „kis követelések” többnyire közüzemi tartozásból állnak össze: víz, áram, gázdíj, valamint mobilszolgáltatónál és parkoló társaságnál be nem fizetett tartozás.

2011 harmadik negyedévében 705 alkalommal került sor sikeres ingatlanárverésre, ez az érkezett ügyszám 0,52 százaléka. 2010 harmadik negyedévéhez képest ez a szám 34 százalékkal emelkedett. Az ingatlan árverések nagyjából 50 százaléka volt lakóingatlan árverés.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-i téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások voltak várhatók. A Kamara szintén cáfolja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnökének korábbi kijelentését arról, hogy több tucat adós menekült öngyilkosságba a kilakoltatás elől. A 2011-es évben négy sajnálatos esetben történt öngyilkossági kísérlet kilakoltatás során, ami három alakalommal végződött halállal. Ez a szám önmagában is magas, éppen ezért nem indokolt a médián keresztül történő felnagyítása. A Kamara ezúton is őszinte részvétét fejezi ki, és mély együttérzéséről biztosítja az elhunytak hozzátartozóit.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara továbbá pontosítani kívánja a Magyar Szociális Fórum azon állítását is, miszerint „egyes végrehajtók januárra és februárra tűztek ki kilakoltatásokat”. A végrehajtói munkát törvény szabályozza. A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében minden év december 1-jétől március 1-jéig tartó időszakában – néhány kivétellel – nem kerül sor lakóingatlanok kiürítésére, vagyis természetes személyek kilakoltatására. Tömeges kilakoltatásokra tehát a téli időszakban nem kell számítani.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.