Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Július 22. 07:36, péntek | Külföld
Forrás: mti

A németek többsége szigorúbban ellenőrizné a menedékkérőket

A németek többsége szigorúbban ellenőrizné a menedékkérőket

Németországban a lakosság többsége szerint a Würzburg mellett egy vonaton végrehajtott baltás-késes támadás után szigorúbban kell ellenőrizni az országba érkező menedékkérőket - mutatta ki egy felmérés.

Az N24 hírtelevízió megbízásából készített felmérés szerint a lakosság 72 százaléka szükségesnek tartja, hogy a hatóságok a hét elején történt támadásból okulva a terrorveszély elkerülése érdekében vegyék alaposabb ellenőrzés alá a menedékkérőket.

A felmérésben megkérdezettek csaknem 60 százaléka szerint a muszlim országokból érkezett bevándorlók társadalmi beilleszkedésén is javítani kell, és erősíteni kell a rendőri jelenlétet a köztereken.

Egy 5 százalékot kitevő kisebbség véleménye szerint viszont az ilyen erőfeszítések hasztalanok, mert a terrortámadásokat nem lehet kivédeni.

Azonban a németek nagy többsége, 70 százaléka arról számolt be, hogy nem fél jobban a terrortól, mint a würzburgi és a franciaországi Nizzában az előző héten történt támadás előtt, és csak 28 százalék mondta azt, hogy a két eset révén erősebben aggódik a terrorveszély miatt.

A reprezentatív felmérést szerdán végezték, ezer ember megkérdezésével.

Hétfőn egy magát afgánnak valló 17 éves menedékkérő baltával és késsel, az Allah akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rátámadt egy vonat utasaira a bajorországi Würzburg közelében. Négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rárontott az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték.

A nyomozás eddigi adatai alapján az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) propagandájának hatására, de egyedül, önállóan cselekedett. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint az eset az "ámokfutás és a terrorizmus határvidékén" helyezkedik el.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter a támadás miatt sürgette, hogy tartóztassák fel a határon az érvényes iratok nélkül érkező vagy a személyazonosságukat igazolni nem tudó menedékkérőket, és ne engedjenek be az országba bizonytalan kilétű embereket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése