Városlista
2021. augusztus 4, szerda - Domonkos

Hírek

2021. Június 13. 13:02, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A tavalyinál jobb nyárra számít a Balatoni Hajózási Zrt.

A tavalyinál jobb nyárra számít a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási Zrt. bizakodva tekint a 2021-es nyári szezon elé, a járvány előtti idők visszatérésére számít, felújított hajókkal, kibővült menetrenddel és programkínálattal ünnepli a balatoni hajózás 175. évét

- hangzott el szombaton a társaság szezonnyitó ünnepségén, amely Siófokon kezdődött, majd Balatonfüreden ért véget.

Veigl Gábor vezérigazgató elmondta, hogy jelenleg 16 kikötőből indulnak menetrendi és 11 kikötőből sétahajók. Július 3-ától, a hajózási főszezon kezdetétől már 15 kikötőből indulnak sétahajók, 9 kikötőből bulihajók és 8 kikötőből gyerekhajók. A csaknem két éve meghatározó állami tulajdonba került hajózási társaság flottája jövőre két új komppal és két új katamaránnal bővül, amelyeknek elkezdődött a gyártása. Az állami tőkeemelésnek köszönhetően a következő években sorra megújulnak a kikötők, révállomások, és újabb hajók beszerzésére is sor kerülhet - beszélt a jövőbeni tervekről.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere felidézte, hogy Széchenyi Istvánnak volt köszönhető a modernkori balatoni hajózás elindítása 175 éve, 1846-ban, a Kisfaludy gőzös vízrebocsátásával. "Nagyon nagy a felelősségünk nekünk, utódoknak a tekintetben, hogy a Balaton vize a csendes, kicsit lassú közlekedésnek maradjon a színtere" - fogalmazott. Beszélt arról is, hogy többszörösen jubileumi év az idei, hiszen 230 éve született Széchenyi István, 130 éves lett a tó két ikonikus, "szívünket-lelkünket melengető" hajója, a Kelén és a Helka, valamint Balatonfüred is idén ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját.

Kontrát Károly, az észak-balatoni térség fideszes parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a Balaton az ország egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, ahol felkészültek a vendégek fogadására. "Arra kérek mindenkit, hogy idén a Balatont válassza úti célul, ne az Adriát. Mindenki jöjjön el a Balatonhoz legalább egyszer az évben, és érezze jól magát!" - mondta.

Witzmann Mihály, a dél-balatoni térség fideszes országgyűlési képviselője történelminek nevezte a pillanatot, hogy a Bahart az állami tőkeemelésnek köszönhetően új, modern hajókat vásárolhat, amire több évtizede nem volt példa.Nagy Gábor (független), Siófok alpolgármestere szerencsésnek nevezte városát, amelynek életében mindig szerepet játszott a hajózás, a hajóépítés, a Bahart az egyik legnagyobb munkáltatója, és a hajósképzésben is részt vehet.

Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke jelezte, hogy komoly múltja van a kulturális életnek és a fürdőkultúrának a Balatonnál. "A balatoni közlekedés koronaékszere a balatoni hajózás, amit csak jól szabad csinálni, nem elfelejtve, hogy együtt vagyunk egészek" - mondta.

A rendezvény részeként a 15 év szolgálat után kívül-belül felújított Szent Miklós hajóval keltek át a Siófok felől érkezők Balatonfüredre, ahol az ünnepélyes zászlófelvonás után az érdeklődők kipróbálhatták a Kelén nosztalgiahajót is.

A Bahart a jubileumi programsorozatban roadshow-kat tart, művészeti pályázatot indított, továbbá őszig három kikötőben - Siófokon, Balatonfüreden és Badacsonyban - kültéri kiállításokon mutatja be a balatoni hajózás elmúlt 175 évének főbb eseményeit. Szeptember 18-án sor kerül a balatoni hajók 25 évenként megrendezett együttállására is, amikor valamennyi bahartos és egyéb személyszállító hajó felsorakozik Siófok és Balatonfüred között - hangzott el a rendezvényen.

Veigl Gábor vezérigazgató az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, a 10,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjű társaság a tavalyi 3,3 milliárd forintos árbevételt hozó évnél idén valamivel többet, 3,5 milliárd forintot remél változatlan személyjegyárak mellett. Tavaly az előző, rekordévhez képest a komp forgalma 90 százalékra, a személyhajóké 75 százalékra esett vissza a pandémia hatására, a kiesést csaknem teljesen kompenzálni tudták vízépítési munkákkal - idézte fel. Az ingatlanértékesítéseknek köszönhetően kiugró, több mint egymilliárd forintos eredménnyel zárták az elmúlt évet. A Bahart két kempingje, a siófoki hotele, a csopaki közforgalmú kikötője, egy siófoki dísztérrész, valamint szolgálati lakásoknak helyet siófoki ingatlanja eladásából 3,6 milliárd forint bevétele származott, amit fejlesztésekre fordít a vezérigazgató tájékoztatása szerint. A legutóbbi közgyűlés döntése értelmében többet nem hirdetik meg a Bahart kikötőláncát bérbeadásra, azt a társaság maga fogja üzemeltetni a továbbiakban is. A tihanyi piacnak helyet adó területét a cég a sikertelen értékesítési kísérlet után egyelőre nem kívánja eladni, sorsáról a kikötő-fejlesztési tervek, valamint a helyi önkormányzat fejlesztési terveinek ismertében dönt - mondta Veigl Gábor.

Címkék: balaton, hajó, hajózás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 04. 17:09, szerda | Belföld

Többeket is átvert a nő egy érdekes módszerrel

Őrizetbe vették a tamási rendőrök, majd a bíróság letartóztatta azt a 22 éves bátaszéki nőt, aki az elmúlt hónapokban sokakat csapott be internetes vásárlás lehetőségét kínálva.

2021. Augusztus 04. 14:07, szerda | Belföld

Továbbra is elérhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Most is lehet támogatást igényelni a nagycsaládosoknak az autóvásárláshoz - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán megosztott videóban.

2021. Augusztus 04. 13:01, szerda | Belföld

Gyerekekről készült pornográf felvételeket terjesztett

Tizennyolc évesnél fiatalabbakról készült szexuális tartalmú fényképeket és videókat tartott és osztott meg az interneten egy makói férfi, vádat emeltek ellene

2021. Augusztus 04. 12:05, szerda | Belföld

Hátba szúrta férjét, szerinte véletlen baleset volt

Befejezték a nyomozást és vádemelést javasolnak a Pest megyei rendőrök egy 56 éves nő ellen.