Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 11. 14:05, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A vártnál jobban gyorsult a magyar infláció

A vártnál jobban gyorsult a magyar infláció

Áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Jelentős mértékben nőtt az üzemanyagok és a dohányáruk ára, a szolgáltatások az átlagnál kevésbé drágultak.

Egy hónap alatt – 2012. márciushoz viszonyítva – a fogyasztói árak 0,8 százalékkal nőttek. Ezen belül az élelmiszerek szintén 0,8 százalékkal drágultak. Nőtt a tojás, az idényáras élelmiszerek, a csokoládé, kakaó és a párizsi, kolbász ára. Árcsökkenés következett be a cukor esetében. A főcsoportok közül a ruházkodási cikkek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 2,4 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az egyéb cikkek szintén átlag felett drágultak, 1,4 százalékkal, ezen belül járműüzemanyagok ára 3,4 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk áremelkedése is meghaladta az átlagot. A szolgáltatások és a háztartási energia körében bekövetkezett áremelkedés átlag alatti volt, míg a tartós fogyasztási cikkek ára nem változott egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2011. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás, a sertészsiradék, a csokoládé, kakaó, a kávé, a sertéshús és a párizsi, kolbász ára. Árcsökkenés következett be a liszt, az idényáras élelmiszerek és a cukor esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 9,1 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 18,3 százalékkal, a gyógyszereké, gyógyáruké 3,2 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti 7 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 14,1, a távfűtés 11,7 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében 4,2 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,4, a csatornadíj 5,4 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni