Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 14. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

A vártnál kevésbé lassult a kínai gazdaság

A vártnál kevésbé lassult a kínai gazdaság

Kína mégsem fékezett be akkorát, mint amitől a piacon tartottak.

A GDP 9.5 százalékkal nőtt a második negyedévben, míg a konszenzus 9.1 százalék - 9.3 százalékos bővülésre számított az előző negyedévi 9.7 százalékos adat után. Vagyis a fékezés így is látványos, de mégsem olyan drasztikus, ami némileg enyhítheti a nyomást a kínai gazdasági irányítókon, hogy fokozzák a gazdaság monetáris hűtésére tett erőfeszítéseiket.

Egyes kormányzati elemzések szerint is a tartósan 10 százalék alá eső növekedés kiélezhet szociális feszültségeket az országban, ami aggodalmat okozhat a kínai pártállam vezetői között (főleg, hogy jövőre főtitkárt kell választani a kommunista párt élére). Nagyobb aggodalmat még az infláció okozhat, ami júniusban rekord 6,4 százalékra pörgött, bár elemzők azt várják, hogy az év hátralévő részében innentől csökkenhet az árnyomás. A második negyedéves számok mögött az ipar teljesítményét lehet ismét kiemelni, ahol a kibocsátás növekedési üteme megint 15 százalék fölött alakult, vagyis a kínai ipar továbbra is robusztus ütemben pörög. Wen Jiabao kormányfő ugyanakkor legutóbbi beszédében is azt hangsúlyozta, hogy az árstabilitás megőrzése most a legfőbb cél, ebből joggal lehet arra következtetni, hogy további monetáris szigorításra (pl. kamatemelése) sor fog kerülni a következő hetekben, hónapokban.

Mindenesetre a pozitív kínai GDP változás adhat némi fellélegzést a piacoknak, az euró-krízis közepette. A devizapiacon is lehet hatása a GDP adatnak, ugyanis a legfrissebb statisztikák szerint a robusztus növekedésnek köszönhetően a kínai jegybank csak kisebb mértékben interveniál a jüan piacon (hogy így gyengítse saját devizáját, és erősítse az export szektor versenyképességét). Márpedig a kedvező növekedési adat miatt nem kell akkora mennyiségű jüant dollárra váltani, vagyis enyhülhet a dollárkereslet a világ legnagyobb dollár tartaléka fölött exponáló országban, ami globálisan is tompító hatást jelenthet a dollár erősödéssel szemben-írják az Equilor elemzői.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.