Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 09. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ágazati bértámogatás: érkezik a májusi kompenzáció is a cégek számláira

Ágazati bértámogatás: érkezik a májusi kompenzáció is a cégek számláira

A kormányhivatalok a napokban előlegként utalták el a májusi bértámogatásokat, a programban így már összesen több mint 84 milliárd forintot fizettek ki idén

- közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkárt idézve szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Schanda Tamás hozzátette: eddig mintegy 30 ezer, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozás kapott segítséget 176 ezer munkavállalója megtartásához. A cégeknek azonban érdemes más lehetőségeket is megfontolniuk ahhoz, hogy megerősödve kezdhessenek bele újra a munkába - javasolta.

Azt mondta: Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár az átoltottságban, ennek köszönhetően a kormány elkezdhette a gazdaság újraindítását. Egyre több szolgáltatás válik ismét elérhetővé, és az emberek fokozatosan visszatérhetnek megszokott életükhöz. Ezzel rengeteg munkavállaló is visszakapja a lehetőséget arra, hogy dolgozhasson - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány egyik legjelentősebb intézkedése az ágazati bértámogatás, amely a legrosszabb helyzetbe került szektorok cégeinek segít. Elsősorban a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedő vállalkozások igényelhetnek állami hozzájárulást a munkahelyek megőrzéséhez május végéig. A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi - emlékeztetett.

Schanda Tamás kitért a Magyar falu vállalkozás-fejlesztési programra is, amelyben a kisebb településeken működő cégek pályázhatnak ötmilliárd forintra. A pályázók 2-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, amelyet sokféle célra használhatnak fel. A lehetőség igénybevételéhez akár 30 százalék önrész is elegendő - ismertette a program részleteit.

Az államtitkár további lehetőségként említette még a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, amelyet 10 millió forint értékben, 10 évre vehetnek fel a kisebb vállalkozások, a törlesztést pedig elég akár 3 év múlva megkezdeniük.

Kiemelte: az ITM elsődleges feladataként kezeli a munkahelyek megtartását, újak létesítését. A munkaalapú társadalom kiépítésében elért eredmények válságállónak bizonyultak, a foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,6 millió főt Magyarországon - mondta, hozzátéve: a munkavállalók száma jellemzően a magas hozzáadott értéket termelő ágazatokban nőtt, az IT szektorban több mint 34 ezerrel, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységben pedig mintegy 26 ezerrel.

A képzett és tapasztalt informatikusok, fejlesztőmérnökök és kutatók célzott bértámogatását május 23-ig kérhetik még a cégek. A kormányzati intézkedések a járvány kitörése óta összesen mintegy 1,7 millió munkahely megvédéséhez járultak hozzá - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során