Városlista
2021. szeptember 19, vasárnap - Vilhelmina

Hírek

2014. Július 29. 17:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agysejtekkel csökkentenék az étvágyat

Agysejtekkel csökkentenék az étvágyat

A tudósok olyan központi agyi idegsejteket fedeztek fel, amelyek képesek az étvágy elnyomására - mutatták ki egereken végzett tanulmányukon, amelynek eredményéről a BBC számol be.

A szakemberek szerint ezeknek a neuronoknak a bekapcsolásával azonnal leállítható az étkezés.

A tanulmány rávilágít az idegsejtek azon komplex működésére, amelyek részt vesznek az étvágy szabályozásában. A kutatók szerint az eredmények egy napon hozzájárulhatnak az elhízás, illetve az anorexia terápiás kezeléséhez.

A kaliforniai szakemberek szerint az idegsejtek egyfajta központi kapcsolótáblaként működnek, amelyek egyesítik és továbbítják az üzeneteket az agyban annak érdekében, hogy csökkentsék az élelmiszer-bevitelt.

Lézersugarak használatával a kísérletben képesek voltak az idegsejtek stimulálására, ami az étkezés teljes és azonnali abbahagyását eredményezte egereknél. Ezt követően különböző vegyi anyagokkal megnézték, hogy az állatok hogyan reagálnak a jóllakottságot, a rossz közérzetet vagy éppen a hányingert kiváltó ízekre.

Azt találták, hogy az idegsejtek mindegyik szituációban aktívak voltak, ami azt sugallja, hogy szerves részét képezhetik a különböző ingerekre adott válaszreakcióknak. Emellett a sejtek gyorsan dolgoztak az étkezés során, ami a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a túlevés megelőzésében is fontos szerepet játszhatnak.

A kutatók szerint valószínű, hogy az emberi agyban is léteznek hasonló sejtek, s amennyiben ez bebizonyosodik, úgy fontos szerepet játszhatnak a táplálkozási rendellenességek kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 19. 18:02, vasárnap | Belföld

Fogva tartanak és le fogják vágni az ujjaim!

Az unokázós csalók ezzel csaltak ki pénzt és ékszereket egy idős asszonytól – most a budapesti rendőrök kezdeményezték letartóztatásukat.

2021. Szeptember 19. 16:51, vasárnap | Belföld

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési szezonja, amelynek részeként 514 településen 14 ezer fát ültetnek

2021. Szeptember 19. 12:48, vasárnap | Belföld

Rekordot döntött az első házasoknak járó adókedvezmény

Soha nem vették még igénybe olyan sokan az Európai Unióban egyedülálló magyar adókedvezményt, amely az első házasoknak jár, mint ahányan tavaly.

2021. Szeptember 19. 07:00, vasárnap | Belföld

A whiskyre specializálódott

A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a helyi férfit, aki két egymás utáni napon is lopott alkoholt ugyanabból az üzletből.