Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Március 02. 12:04, kedd | Külföld
Forrás: Kántor Yvette, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt, továbbá engedélyezik az ifjúsági sporttevékenységet szabadtéren, de a részvétel feltétele a negatív koronavírus teszt lesz

- erről döntött az osztrák kormány hétfőn. Egyetlen tartomány, a nyugati Vorarlberg került olyan kivételes helyzetbe, hogy - jó járványügyi mutatóinak köszönhetően - már március 15-én kinyithatnak az éttermek, valamint a sport és kulturális létesítmények is.

"A napi új megbetegedések növekvő száma nem teszi lehetővé a sokak által várt széles körű nyitásokat" - magyarázta a döntést Sebastian Kurz osztrák kancellár. Mivel azonban a járványhelyzetet tekintve jelentős eltérés mutatkozik az ország keleti és nyugati része között, a kormány a regionális nyitás mellett döntött.

Ausztriában Vorarlberg az egyetlen olyan tartomány, ahol az úgynevezett 7 napos megbetegedési átlag - amely százezer lakosra vetített heti átlagot jelent - jóval 100 alatt van (73,3), míg Ausztria-szerte ez az adat inkább a 200-hoz közelít. Ezért Vorarlberg azzal, hogy március 15-én elsőként újra megnyithatja az éttermeket - és nem csak azok kerthelyiségeit -, illetve kulturális és sportlétesítményeit, Ausztria "kísérleti tartományává" is válik - mondta a kancellár.

Az ország többi részén, így a fővárosban is zárva maradnak a vendéglátó- és szabadidős létesítmények. Két területen várható némi enyhítés: a heti kétszeri iskolai tesztelésnek köszönhetően a gyerekeknek és a fiataloknak megengedik március 15-étől a szabadtéri közösségi sportot, továbbá március 27-étől - szigorú biztonsági előírások mellett - kinyithatnak az éttermek kerthelyiségei.

Kurz a további nyitásokat csak húsvét utánra helyezte kilátásba, de minden további lazítás a járványügyi mutatók alakulásának, és a lakosság - elsősorban az idősek és a magas kockázatú csoportba sorolt rétegek - átoltottságának függvénye.

A kancellár beszélt az átfogó tesztelési stratégiáról, és kijelentette, hogy immár heti 2 millió tesztet végeznek el országszerte. A szűrővizsgálatok nagy száma egyrészt kiszűri a tünetmentes megbetegedéseket, és ezáltal segít a fertőzési láncolatok megszakításában, másrészt lehetővé teszi az embereknek, hogy legalább bizonyos szolgáltatásokat - mint fodrász, kozmetikus, masszázs - igénybe vehessenek. "Ha az esetszámok megengedik majd, és az oltásokkal is ott fogunk tartani húsvétra, ahol tervezzük, a jól bevált "belépő tesztekkel" áprilisban további nyitások is elképzelhetők" - utalt Kurz a most még zárva maradó éttermekre, színházakra, mozikra és sportlétesítményekre.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1409 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 460 849 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1353, az intenzív kezelésre szorulók 290-en vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 13-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8574 -re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 432 016.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.