Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. November 11. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az élelmiszerek és az üzemanyagok fékezték az inflációt októberben

Az élelmiszerek és az üzemanyagok fékezték az inflációt októberben

Elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok alacsonyabb árdinamikája következtében októberében az infláció 0,4, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal mérséklődött az előző hónaphoz képest

és 3,0 százalékos, illetve 3,8 százalékos volt. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,2 százalékos értéket mutatott az előző havi 3,5 százalék után - így értékelte az októberi inflációs adatokat keddi elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó jegybank által számított mutatók közül a keresletérzékeny termékek éves inflációja a szeptemberi 3,0 százalékról 2,7 százalékra csökkent, míg a ritkán változó árú termékek inflációja az előző havi 0,1 százalékpont csökkenés után változatlanul 4,0 százalékos maradt októberben.

Az árazási döntéseket az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány következtében nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte - állapította meg a jegybank elemzése. A nyári hónapok magasabb átárazásait követően szeptembertől erősödtek a dezinflációs hatások - tették hozzá.

Az élelmiszerek inflációja mérséklődött az előző hónaphoz képest, a feldolgozatlan élelmiszerek árindexe a friss gyümölcsök és a burgonya árcsökkenése következtében mérséklődött, míg a feldolgozott élelmiszerek inflációjának csökkenése döntően a tej és a tejtermékek áraihoz kapcsolódott.

Az üzemanyagárak éves indexe az előző hónaphoz képest főként a tavaly októberi üzemanyagár-emelkedés bázishatása következtében mérséklődött.

Az iparcikkek éves inflációja lényegében nem változott októberben, a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest emelkedett, a nem tartós iparcikkek árindexe több termék együttes árcsökkenése következtében mérséklődött.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek. A korábbi évek átlagánál alacsonyabb havi árdinamikát főként a mobiltelefon, internet szolgáltatások árainak csökkenése okozta - jegyezte meg az MNB.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni