Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 07. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Az ukránok szerint nem történt semmi

Az ukránok szerint nem történt semmi

Nem indít nyomozást az ukrán rendőrség a vereckei magyar honfoglalási emlékmű idén augusztusban történt rongálása ügyében - adta hírül csütörtökön megjelent számában a Kárpátalja című beregszászi hetilap.

A cikkből kiderül, hogy a napokban érkezett meg a hivatalos válasz Kovács Miklósnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének a vereckei honfoglalási emlékmű 2011. augusztus 24-i megrongálása miatt tett bejelentésére. Az írás szerint Jurij Markovszkij, a kárpátaljai rendőrség helyettes vezetője levelében arról tájékoztatott, hogy a megyei és a volóci járási belügyi hatóságok a KMKSZ elnökének bejelentése nyomán vizsgálatot folytattak a helyszínen.

Ennek eredményeként megállapították, hogy a megyei rendőrség volóci járási parancsnokságán augusztus 25-én ismeretlen személy bejelentést tett, amely szerint a vereckei emlékmű külalakja megváltozott azáltal, hogy a tetején elhelyezték Ukrajna címerét. A járási rendőrség nyomozócsoportja a helyszínen az emlékmű semmiféle sérülését nem állapította meg, ezért beszüntették a bejelentés nyomán kezdett vizsgálatot – áll a levélben.

Mint a hetilap írása emlékeztet, a szélsőséges Svoboda (Szabadság) párt tagjai az ukrán függetlenség napján ukrán állami címert szereltek fel a vereckei magyar honfoglalási emlékmű tetejére. Az esetnek számos szemtanúja volt, az akcióról írásos beszámolók és fotók jelentek meg ukrán internetes portálokon, amelyeken az elkövetők is láthatók. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.