Városlista
2023. június 8, csütörtök - Medárd

Hírek

2022. Március 01. 09:03, kedd | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Rosta Tibor

Békéscsabán alakítják ki a következő áldozatsegítő központot

Békéscsabán alakítják ki a következő áldozatsegítő központot

A kormány részéről akár néhány héten belül létrejöhet Békéscsabán a tizenkettedik áldozatsegítő központ. A kormány célja, hogy 2025-ig minden megyében működjön ilyen intézmény

- közölte az igazságügyi miniszter hétfőn a békési megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Varga Judit elmondta, a már működő központokban és áldozatsegítő pontokon tavaly 17 ezer embernek nyújtottak segítséget.

A központok egységes arculattal működnek, néhány napja Debrecenben adtak át egyet, Békéscsaba után még Érden és Salgótarjánban hoznak létre ilyen centrumot. Azokban 2-3 igazságügyi minisztériumi munkatárs dolgozik; lelki, jogi, pszichológiai vagy akár pénzügyi segítséget nyújtanak mások mellett a kapcsolati erőszak, a bűncselekmények vagy akár az emberkereskedelem áldozatai számára.

A tárcavezető elmondta, működik egy 24 órában hívható segélyvonal is, a 06/80-225-225-ös számon.

Varga Judit közölte, tavaly január 1-jén bővültek az áldozatelérési lehetőségek: a központok már rendőrségi jelzésre felkereshetik az áldozatokat, ha ehhez ők hozzájárulnak.

Az elmúlt 12 évben 70 százalékkal csökkent Magyarországon a bűncselekmények száma, miközben az áldozatelérés lehetőségei bővültek - jegyezte meg.

Az ukrajnai háborúról szólva a politikus közölte, Magyarország részt vesz a humanitárius segítségnyújtásban, nagy segélycsomaggal támogatja a közös uniós fellépést, "együttérzünk az Ukrajnából menekülőkkel"; de az ország nem járul hozzá fegyverek átszállításához a területén, mert "Magyarország a békében érdekelt".

Herczeg Tamás (Fidesz), Békés megye 1. választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, a központok - amelyekre szakemberek egybehangzó véleménye szerint is szükség van - az állami, önkormányzati és civil szervezetek "segítő akaratát fogják össze".

Közgyűlési döntésre van szükség, hogy Békéscsabán pontosan hol alakítsák ki a központot, így annak a tényleges létrehozása néhány hétnél valamivel többet vesz igénybe - közölte.

Az MTI-nek a békéscsabai menekülttábor újranyitásával kapcsolatos kérdésére Herczeg Tamás úgy fogalmazott: "van már egy megkereséshalmaz", miszerint szükség lehet Békés megyében is az Ukrajnából menekülők fogadására. Hozzátette, a miniszterrel Kondoroson is jártak, a település felajánlott egy önkormányzati intézményt ilyen célra szükség esetére.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 13:15, csütörtök | Belföld

Ledobta kutyáját a negyedikről egy férfi, ötven nap elzárásra ítélték

Állatkínzás miatt ötven nap elzárással sújtotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki három évvel ezelőtt ledobta a kisméretű kutyáját 4. emeleti lakásának teraszáról - írja a Fővárosi Törvényszék.

2023. Június 08. 13:11, csütörtök | Belföld

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

2023. Június 08. 13:09, csütörtök | Belföld

Gátat szab a kormány a külterületek belterületbe vonásának

Gátat szab a kormány a jövőben a külterületek belterületbe vonásának, különösen a balatoni térségben - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára csütörtökön Balatonfüreden.