Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Június 24. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében

- közölte a The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál szerdán. A jövő péntektől érvényes szabályok hatálybalépését Georges Gilkinet belga mobilitási miniszter jelentette be szerdán. Tájékoztatása szerint a legtöbb belga város közösségi közlekedésének részét képező elektromos rollereket csak 16 éven felüliek használhatják.

Az eszközök a továbbiakban nem közlekedhetnek a járdán, de a biciklisávokat használhatják. A gyalogosok számára kijelölt zónákban táblák jelzik majd, hogy a rollerek használata megengedett-e. A rollereket egyszerre csak egy ember használhatja, utast szállítani annak életkorától függetlenül is tilos. Az eddig hangtalanul suhanó, ezért nehezen észlelhető rollereknek a jövőben zajt kell majd adniuk.

Az eszközök rendezetlen leparkolása elkerülése érdekében a rollerek számára parkolózónákat jelölnek ki. Ez a szabályozás érvényes lesz a közösségi biciklikre is. A parkolásra kijelölt területen kívül leállított járművek utolsó használói, valamint a fenti szabályok bármelyikét megszegők bírságra számíthatnak.

A hírportál cikkében emlékeztetett, az elektromos rollerek sokaknak bosszúságot okozó, rendetlen leparkolása mellett a szabályok bevezetését az eszközökkel elszenvedett balesetek számának növekedése indokolta. Amíg ugyanis 2019-ben 59 rolleres balesetet regisztráltak, ez a szám 2021-ben 1022-re emelkedett, köztük több halálos kimenetű is volt - közölték.

Címkék: belgium, roller

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.