Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Április 17. 19:10, péntek | Külföld
Forrás: mti

Belgiumban átlépte az ötezret az áldozatok száma és a 35 ezret a fertőzötteké

Belgiumban átlépte az ötezret az áldozatok száma és a 35 ezret a fertőzötteké

Belgiumban pénteken átlépte az ötezret a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben elhunytak száma - jelentette be Emmanuel André, a belga közegészségügyi szolgálat szóvivője pénteken.

Az áldozatok több mint fele idősek otthonában élt.

A vírus terjedése továbbra is töretlen, 1329 új esettel a fertőzések száma is átlépte a 35 ezret, így jelenleg 36 138 fertőzöttet tartanak számon a 11,5 millió lakosú országban.

Nagyon fontos, hogy következetes döntéseket hozzanak a korlátozások enyhítésekről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden ma született döntés hatással lesz arra, hogyan alakul a vírus terjedése a következő két hétben - hangsúlyozta André.

A válság kezdete óta több mint 140 000 tesztet végeztek el Belgiumban.

A holland sajtó délutáni hírei szerint, Hollandiában átlépte a 30 ezret a fertőzöttek száma, így a hivatalos statisztikák közel 30 500 fertőzöttet tartanak számon az országban. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a halottak száma csütörtökről péntekre 144-el nőtt.

A Dutchnews internetes hírportál a holland statisztikai hivatalra hivatkozva azt írja, hogy az április második hetében - valószínűsíthetően a járvány következtében - elhunyt emberek száma körülbelül 2000-rel meghaladja a közegészségügyi szolgálat (RIVM) által felmért adatokat. A RIVM eddig csak azokról az áldozatokról számolt be, akiknél a tesztek kimutatták a vírusfertőzést.

Az országban körülbelül 150 ezer koronavírus tesztet hajtottak eddig végre.

A közegészségügyi szolgálat igazgatója, Jaap Van Diesel a holland tévécsatornáknak adott sajtótájékoztatója során elmondta, hogy a korlátozó intézkedések kifejezetten hatásosnak bizonyultak, azonban a vírus még mindig könnyen fertőz.

Hozzátette: a sebészeti szájmaszkok nem járultak hozzá a terjedés lelassulásához, a társadalmi távolságtartás azonban igen hatékony szerepet játszik ebben.



A holland kormány a parlament nyomása ellenére sem akarja bevezetni a szájmaszkok általános köztéri viselését, azonban elismerték, hogy azok akár szerepet játszhatnak a korlátozások fokozatos enyhítésének bevezetésekor.

"A maszk viselése nem helyettesíti a másfél méteres távolságtartást, bár néhány szakmában, ahol ez nem lehetséges, mint például a fodrászat, akár hasznos is lehet" - fogalmazott Mark Rutte holland miniszterelnök a közmédiának adott nyilatkozatában.

A járványban 24 óra leforgása alatt 181-en haltak bele a járvány okozta betegségben, a felmérések 3315 halálos áldozatot tartanak számon a 17,5 milliós lélekszámú országban.

Luxemburgban szerda óta 69 halálos áldozatot tartanak számon, azóta nincs változás. A fertőzöttek száma 71-gyel 3444-re emelkedett a félmillió lakosú nagyhercegségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése