Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 19. 14:42, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

A gazdasági önállóság megőrzése nem feltétlen lenne rossz cél, azonban az európai adósságválság kellős közepén és a bóvli kategóriába sorolás határán inkább biztonságra lenne szüksége Magyarországnak.

Mintsem az esetleges megmentő felé feltételek diktálásának - írják az Equilor elemzői az IMF megállapodásról.

A jelenlegi folyamatokat elnézve túl nagy badarságot nem követünk el, ha kijelentjük, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, a hitelezés felfutása a jelenlegi foglalkoztatási adatok és megtakarítási szerkezet láttán nem igazán lehetséges. A kamatok magasak, aki pedig hitelképes nem biztos, hogy rászorul a banki kölcsönre. Újabb hitel egyelőre nem jöhet szóba, mivel a 2008-ban felvett összegből is még 3768 milliárd forint tartozásunk van az IMF felé. Az ország finanszírozása már most sem olcsó, viszont a hozamemelkedést nem csupán a kamatemeléssel hanem a fiskális politikába vetett bizalom növelésével is tompítani lehet. A hitelezők bizalma alapvetően szilárdnak mondható jelen pillanatban, még úgy is, hogy az előző kötvényaukciók eredményét vesszük alapul. A külföldiek kezében lévő állampapír állomány mindössze 200 milliárd forinttal csökkent 3800 milliárd forint körüli értékre, amely még mindig a historikus csúcs közelében mozog. Ilyen kockázatok mellett jogosan merül fel az az igény, hogy valamiféle biztosítékot nyújtsanak a kötvénypiaci befektetőknek. Egy kiszámítható gazdaságpolitika mellett az IMF is hasonló szerepet tölt be. Persze adódik a kérdés, hogy cserébe mit vár el az IMF, mint tudjuk „ingyen ebéd ugyanis nincs”. Az államháztartás egyenlegét javítandó további intézkedések bevezetése, a deviza hitelesek problémáinak rendezése és a gazdasági kalkulációk/előrejelzések újraszámolása lehet napirenden.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.