Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Február 11. 08:28, hétfő | Belföld
Forrás: mti / fotó: pixabay

Börtön járhat tizenegy hóvirág letépéséért

Börtön járhat tizenegy hóvirág letépéséért

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni - írta a Magyar Hírlap hétfőn.

Az újsággal Kiss Károly önkéntes természetvédelmi őr közölte, hogy az Európában honos huszonegyből négyféle, az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirág él Magyarországon. Ezek közül a kikeleti hóvirág a "klasszikus", védett.

A többi fajba tartozó termesztett növényre nincs tilalom, ám az árusításhoz szükséges jóváhagyás beszerzése elég körülményes.

A Magyar Hírlappal a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatala közölte: ha valaki kér, elvileg kaphat engedélyt arra, hogy mesterségesen nevelt hóvirágot hozzon forgalomba, ám ehhez csak akkor tud bármilyen hatóság hozzájárulni, ha előtte egy helyszíni szemlén érdemben meggyőződik arról, hogy adottak a termesztés feltételei.

A hivatal jelezte, hogy a szabályozás meglehetősen ellentmondásos: a kikeleti hóvirág - függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul elő - 2005-től az egész Európai Unióban szigorúan védett, ugyanakkor a többi faj esetében mégis lehet felhatalmazást szerezni a forgalmazásra.

Hozzátették azonban, hogy eddig az egész országban talán fél tucat magánszemély kért és kapott ilyesmire jóváhagyást az elmúlt öt évben.

A rendőrség nem vezet külön statisztikát a "hóvirágos ügyekről", de a Magyar Hírlap cikke szerint alig néhány eljárás indulhatott az utóbbi esztendőkben efféle természetkárosítás miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: