Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. December 29. 18:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Folytatódik a köznevelésben dolgozók tesztelése

Folytatódik a köznevelésben dolgozók tesztelése

Januárban is folytatódik a köznevelésben dolgozók tesztelése annak érdekében, hogy az óvodákban és iskolákban mindenki egészségesen kezdje meg a munkát január 4-én

- mondta a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán hozzátette: január 2-án és 3-án reggel hét és este hét óra között a mentőszolgálat és a kormányhivatalok statikus mintavételi pontjain, 99 helyszínen biztosítanak lehetőséget az önkéntes tesztelésre.

A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében időpontot lehet foglalni az oktatási hivatal honlapján, az előregisztráció határidejét december 31-én 20 óráig meghosszabbították. Kedd reggelig 7400-an regisztráltak - mondta az államtitkár. Az előregisztrációval kapcsolatos tudnivalókat az Oktatási Hivatal honlapján, az oktatas.hu oldalon a Covid19 menüpont tartalmazza.

Az államtitkár elmondta: a tesztelési lehetőséget a szakképzési intézményekre is kiterjesztették. Ezek az intézmények január 11-éig tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek, de a szakmai gyakorlatok, konzultációk miatt lehetnek olyan oktatók, akiknek indokolt élni a lehetőséggel - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a tesztelést azoknak javasolják, akik tüneteket észlelnek magukon, illetve a téli szünetben történt kontaktusok miatt szeretnének megbizonyosodni arról, hogy nem fertőzöttek. Ez segíthet abban, hogy lehetőleg mindenki egészségesen vehesse fel a munkát január 4-én, és az iskolák, óvodák nyitva tarthassanak.

Azt kérte, hogy azok, akinek az eredménye pozitív lesz, haladéktalanul jelezzék az intézményvezetőnek, aki dönt arról, hogy szükséges-e tanügyi intézkedés elrendelése. "A Klebelsberg Központban, az Oktatási Hivatalban és az Emberi Erőforrások Minisztériumában a hétvégén is dolgoznak azért, hogy a szükséges intézkedéseket meghozhassuk" - mondta.

Maruzsa Zoltán beszámolt arról is, hogy készülnek az általános iskolák január 4-ei nyitására. Mindenhol megtörtént az iskolaépületek takarítása, egyes óvodákban, ahol a múlt héten is nyitva tartottak, és ahol megbetegedések voltak, a takarításba a Magyar Honvédség is bekapcsolódott. Közlése szerint minden köznevelési és szakképző intézmény számára biztosított a fertőtlenítő szerek kiutalása, havonta mintegy 300 ezer liternyi áll rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni