Városlista
2022. november 27, vasárnap - Virgil

Hírek

2022. Szeptember 25. 07:06, vasárnap | Belföld
Forrás: Ügyészség

Golyóstollal szurkálta betegtársát egy férfi

Golyóstollal szurkálta betegtársát egy férfi

A Fővárosi Főügyészség kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza egy 38 éves férfival szemben, aki tavaly májusban, egy budapesti kórház kórtermében műanyag golyóstollal támadt az egyik betegtársára.

A vádirat szerint a vádlott - egészségi állapota miatt - az elkövetést megelőző években folyamatos gyógyszerkezelésre szorult. A férfi azonban már egy ideje nem szedte a gyógyszereket, ezért 2021. május 8-án az otthonában egyre erőszakosabbá, illetve agresszívebbé vált, ezért a családtagjai értesítették a rendőrséget és a mentőket. A helyszínre kiérkező mentők a vádlottat az egyik budapesti kórházba szállították.

A férfi másnap hajnalban, minden előzmény nélkül átment az egyik szomszédos kórterembe, ahol az egyik beteg ágya melletti éjjeliszekrényből kivett egy műanyag golyóstollat. Ezt követően, a tollal a kezében odalépett a beteg ágyához, és azzal a felkiáltással, hogy megöli őt, kis-, illetve közepes erővel, többször arcon, illetve nyakon szúrta a sértettet. A sértett a támadás során felült az ágyon és védekezni próbált, ennek érdekében a kezeit az arca elé emelte. A vádlott ekkor felhagyott a szurkálással, majd feltérdelt a sértett mögé az ágyra, és a nő nyakát hátulról megragadva, a sértettet fojtogatni kezdte.

A sértett és a vele egy szobában lévő másik beteg segítségért kiáltott, ezért rövid időn belül a kórterembe érkeztek a betegápolók, akiknek a felszólítására a vádlott végül felhagyott a további támadással.

A bántalmazás következtében a sértett az könnyebb, felületi jellegű hámsérüléseket szenvedett.

A támadáshoz használt műanyag golyóstoll - egyedi sajátosságainál fogva -, valamint a támadás kis-közepes ereje egyaránt alkalmatlan volt arra, hogy a sértett halálát okozza.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben emberölés bűntettének - alkalmatlan eszközzel és módon elkövetett - kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A törvény szerint a büntetést korlátlanul enyhíteni vagy mellőzni is lehet, ha a kísérletet alkalmatlan eszközzel vagy alkalmatlan módon követik el.

Az ügyben kirendelt igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján azonban a terhelt – az elkövetéskor is fennállt kóros elmeállapota miatt – nem büntethető. Erre figyelemmel, az ügyészség indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék a vádlottat szemben – felmentése mellett – rendelje el a kényszergyógykezelését. A vádlott jelenleg előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

A kényszergyógykezelés a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében, az ilyen esetekben a törvény kötelező rendelkezése alapján alkalmazandó, határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés.

Címkék: ügyészségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 11:35, vasárnap | Belföld

Ketten meghaltak egy balesetben a Ferihegyi repülőtérre vezető úton

Két férfi meghalt, amikor egy autó és egy busz összeütközött vasárnap reggel a Ferihegyi repülőtérre vezető úton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. November 27. 11:33, vasárnap | Belföld

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

2022. November 27. 07:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 47. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: