Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. November 20. 07:47, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Hamisítási gyanúban érintett mézeket vonnak ki a forgalomból

Hamisítási gyanúban érintett mézeket vonnak ki a forgalomból

Azonnali hatállyal elrendelte a mézhamisítás gyanújában érintett, nem fogyasztói minőségű termékek forgalomból történő kivonását Bognár Lajos országos főállatorvos

- közölte a Földművelésügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel. A tárca közleménye szerint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerdán bocsátotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelkezésére azokat a közjegyzői okiratokat, amelyek a szakmaközi szervezet által bevizsgáltatott méztermékek adatait tartalmazzák. Ezen információk alapján a vizsgálatok lezárásáig az országos főállatorvos haladéktalanul elrendelte az érintett tételek forgalomból történő kivonását.

A szakmaközi szervezet gyanúja szerint a Kínából importált mézek gyakran mesterségesen hozzáadott anyagokat is tartalmaznak.

A kialakult mézpiaci helyzetre való tekintettel a Nébih fokozottan ellenőrzi az Európai Unión kívülről érkező mézszállítmányokat, melyhez a hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködését is kérte.

Az FM a közleményében kiemeli: az ágazati szervek felhívják a forgalmazók figyelmét, hogy a visszahívásban nem érintett "EU és EU-n kívüli" jelölésű mézkeverékeket kizárólag abban az esetben hagyják az üzletek polcain, amennyiben biztosak azok eredetében, valamint abban, hogy a termékek nem tartalmaznak mesterségesen hozzáadott anyagokat.

A tárca hangsúlyozza, hogy a kormány és a hatóság, ahogy eddig, úgy a jövőben is mindent megtesz a magyar méz hírnevének megóvásáért. A kialakult helyzet tisztázásáig pedig azt javasolják, hogy a vásárlók a helyi magyar termelőktől származó mézeket részesítsék előnyben.

A közleményben arra kérik a szakmaközi és a civil szervezeteket, hogy hamis méz gyanúja esetén - a gyors hatósági intézkedés megkönnyítése érdekében - a hatósági mintavételezést részesítsék előnyben. Hozzáteszik, hogy a saját mintavételnek közjegyző által hitelesítettnek kell lennie, fontos továbbá az is, hogy a vizsgálatok akkreditált laborban és akkreditált módszerekkel történjenek, különben hatósági eljárás és intézkedés nem indítható.

Címkék: hamis, méz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;