Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Február 04. 09:08, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 4-én alapították meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot (MMSZ).

Az évforduló alkalmából ma délben hálaadó szentmisét tartanak a szervezet bölcsőjének tekinthető zugligeti Szent Család plébániatemplomban - közölte a szeretetszolgálat az MTI-vel.

A segélyszervezet 1989-ben 31 alapító közreműködésével jött létre, alapító elnöke Kozma Imre katolikus pap. Az MMSZ a világ 104 országában tevékenykedő, több mint 900 éves múltra visszatekintő Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete, amely tevékenységét "keresztény szellemiségen alapuló szolgálatként" határozta meg - olvasható a közleményben.

Felidézték: a magyarországi máltai szervezet alig fél évvel a megalakulása után már a nemzetközi figyelem központjába került a keletnémet menekültek befogadásával.

A romániai forradalom idején az Európából érkező segélyszállítmányokat juttatta célba, a délszláv háború évei alatt pedig a harcok elől menekülő családok ezreinek nyújtott menedéket. Közben kiépült szociális ellátó intézményeinek és önkéntes csoportjainak hálózata.

A szeretetszolgálat tevékenysége a kezdetektől átnyúlik a határokon, segítő programjai vannak a szomszédos országokban, de szükség szerint Afrikában és a Közel-Keleten is - írták.

Jelenleg az MMSZ kétszázharmincnégy intézménye naponta tizenháromezer rászoruló, fogyatékossággal élő, idős vagy beteg embernek nyújt ellátást, iskoláiban és óvodáiban nehéz sorsú családok gyermekei kapnak esélyt a felzárkózásra, százharminc önkéntes csoportjában pedig háromezer segítő támogatja a szükséget szenvedő családokat - tették hozzá.

Úgy fogalmaztak: az MMSZ "tevékenysége mindig az emberre irányul, meggyőződése szerint az igazi segítség nem csupán a pillanatnyi szükséget enyhíti, hanem annál többet ad. Ennek köszönhetően a szeretetszolgálat vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, csináltatott szemüveget szegény családokban felnövekvő gyermekeknek, tüdőszűrő buszával és mozgó orvosi rendelőjével pedig helybe vitte a hajléktalan emberek orvosi ellátását. Útkereső módszerei és gyakorlatias megoldásai számos területen szolgáltak mintaként."

A karitatív szervezet integrációs programjai a minél teljesebb élet lehetőségét próbálják megteremteni a nyomorban élők, a fogyatékos és az idős emberek számára.

A segítségnyújtás személyességén alapuló máltai Jelenlét program eredményeit Magyar Örökség Díjjal ismerték el - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során