Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Május 15. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: mti

Idén is különlegesen telik a Pünkösd Hollókőn

Idén is különlegesen telik a Pünkösd Hollókőn

Pünkösd vasárnapján a népszokásokat idézik fel a világörökségi Hollókőn, így az áldásosztást vagy a pünkösdi király választást, hétfőn pedig várjátékkal várják a Nógrád megyei faluba látogatókat

látogatókat - tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kelecsényi Péter elmondta: a húsvét mellett a pünkösdre készülnek legjobban a hollókőiek, ezen az ünnepen emlékeznek meg arra, hogy a húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek kiáradt az apostolokra. Ezt az ünnepet nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is - tette hozzá.

Hollókő ófalujában vasárnap egész napos programmal várják a látogatókat. Lesz pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, kézműves és gasztronómiai vásár. Tartanak népzenei koncerteket, és lehet nevezni a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is, a versenyben népi ügyességi feladatokat kell teljesíteni.

Az ófalu udvaraiba betérők részt vehetnek népviseletbemutatón, de be is öltözhetnek népviseletbe és megtanulhatják a jellegzetes viseletek elkészítésének rejtelmeit: a lajbi pitykézését vagy a rakott- és vasalt szoknyakészítés. Lesz olyan udvar, ahol a keresztszemes hímzést, máshol a palóc népdalgyűjtéseket mutatják be az érdeklődőknek.

A palóc játszóházban egész napos népi játszóudvar várja a gyerekeket, a családokat pedig táncház a Kazár Táncegyüttessel az alsó kútnál.

A vasárnapi programban ezzel párhuzamosan a Pajtaárok Nagyszínpadon a Hollókői Néptánccsoport és a Kazár Táncegyüttes lép fel, előadásukat a Folt Zenekar népi koncertje követi.

Hétfőn a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel a Pünkösdi Várjáték Hollókő egyedülálló középkori várában, a vár előtti téren, valamint a portyázó csapatoknak köszönhetően az Ófaluban is.

Az Egri Vitézlő Oskola tagjai fegyveres bemutatót tartanak, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a várban.

A Balassi Bandérium vár előtti táborában sátrakkal, ágyúkkal, puskákkal, fegyverállványokkal várják az érdeklődőket. A tábori életbe mindenki be is kapcsolódhat, lehetőség lesz fegyverekkel gyakorolni, beöltözködni. Szent László Vitézei a faluban portyáznak labancokként, hogy azután, számos ágyúdörrenéssel kísérve, összecsapjanak a várnál az őket üldöző kurucokkal.

A Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány tagjai kézműves foglalkozásokat tartanak Hollókőn, a nap végén pedig az összes résztvevő segítségével ostromjátékban vehetnek részt a látogatók, amit a győztesek lakomája követ.

Címkék: hollókő, pünkösd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során