Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 21. 07:56, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Új erőre kaphat a malária

Új erőre kaphat a malária

A globális felmelegedés növelheti a maláriás esetek számát – főként a fiatalok körében – Dél-Afrikában, ahol mára gyakorlatilag teljesen felszámolták a betegséget – derült ki az UNICEF tanulmányából.

A kutatás abból a feltevésből indul ki, hogy az országban 1,1-2,4 Celsius-fokkal növekszik az évi átlaghőmérséklet 2060-ig (illetve 2090-re az 1,6-4,3 fokos tartományban lesz), ami a különféle régiókat eltérően sújtja.

Az ország északi részén elhelyezkedő három tartomány, Limpopo, Mpumalanga és Gauteng területén „a hőmérsékletnek és a forró napok számának emelkedése következtében enyhén növekedhet a malária előfordulása”.

Általánosságban a klímaváltozás a gyermekeket sebezhetőbbé teszi az olyan betegségekkel szemben, mint a kolera vagy a dizentéria, növeli körükben a légzőszervi betegségek arányát, továbbá élelmiszerhiányt okozhat, a sűrűbben előforduló áradások pedig kárt tehetnek az infrastruktúrában, az utakban, az iskolákban.

A családok – főként az anyák – azon törekvése, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez, azt eredményezi, hogy többet lesznek távol az otthonaiktól, emiatt a kislányokra marad a háztartási feladatok jó része.

A világszervezet mindennek alapján felhívta a kormány figyelmét, hogy programjaival elsősorban a gyerekeket segítse.

Címkék: kutatás, malária, UNICEF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben