Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 25. 08:12, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb elmélet Ötzi haláláról

Újabb elmélet Ötzi haláláról

Az Ötzi jobb szeme feletti vágás hozzájárulhatott a rézkori vadász gyors halálához – állítja egy osztrák tudós.

A Hauslabjochi ember, közismertebb nevén Ötzi egy körülbelül 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből. A jégbe fagyott embert 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3250 méter magasan találták meg.

Az elmúlt húsz évben Ötzit számtalan vizsgálatnak vetették alá – röntgenezték, komputeres tomográfiával vizsgálták földi maradványait, és számtalan elméletet alkottak a 45 éves férfi életéről és haláláról. Tíz évvel ezelőtt a kutatók egy kovakő nyílhegyet fedeztek fel Ötzi ball vállában, egy körülbelül 2 centiméter mély sebben. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a nyílhegy egy nagy artériát talált el, s a férfi néhány perc leforgása alatt elvérzett. Szeptemberben egy bécsi konferencián a kutatók ismét erre a következtetésre jutottak – olvasható a Discovery News hírei között.

A hivatalos álláspont ellenére Wolfgang Recheis, az Innsbrucki Egyetem radiológiai intézetének kutatója egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy a nyílhegy volt Ötzi halálának kizárólagos oka. Az osztrák tudós komputeres tomográfiának vetette alá Ötzi koponyáját, különösen a jobb szemének környékét. Korábbi vizsgálatok ugyanis törést valószínűsítettek a „jégember” szemöldöke felett. A legfejlettebb CT-berendezéssel végzett vizsgálat most egy mély vágást mutatott ki, a komputeres tomográfia vaskristályokat is „észlelt” a jobb szem környékén és a homlokon. Mivel a térségbeli kőzeteknek igen alacsony a vastartalma, Wolfgang Recheis és kollégái a vérzés jeleként értékelték a kristályokat, bár az elméletet még szövetminták segítségével kell alátámasztani.

„Ki tudja, lehet, hogy elesett, lehet, hogy küzdenie kellett. Mindenesetre 3250 méteres magasságban, a hidegben egy ilyen seb végzetes lehetett a magányos vadász számára” – hangsúlyozta Wolfgang Recheis. Albert Zink professzort, a bolzanói Múmiakutató Intézet igazgatóját meglepte az új elmélet. „A legutóbbi konferencián a legkülönfélébb szakemberek vitatták meg a bizonyítékokat, s arra az egyöntetű következtetésre jutottak, hogy a nyíl végzett a »jégemberrel«. A vállseb egyértelműen friss volt és erősen vérzett, amikor Ötzi meghalt” – emelte ki Albert Zink.

Címkék: ötzi, kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben