Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 06. 18:26, szerda | Belföld
Forrás: mti

Javítja az idősek életminőségét az internet

Javítja az idősek életminőségét az internet

Az internethasználat enyhíti az idősek magányát, hátráltatja az egészségromlást, a demencia kialakulását és javítja biztonságérzetüket

- jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium Innovatív digitális idősügyi programjának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa szerdán Budapesten.

Jeneiné Rubovszky Csilla a biztonságos internethasználat világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismertette annak a programnak a tapasztalatait, amelynek keretében 480 településen 5 ezer idős embernek biztosított a kormányzat laptopot, internet-hozzáférést, illetve informatikai oktatást.

Mint elmondta: a magyar lakosság 19 százaléka 65 éves múlt és az előrejelzések szerint 2030-ra már minden negyedik honfitársunk lesz idősebb 65-nél, a 80 éven felüliek száma pedig meghaladja majd a 600 ezret.

Ebben a helyzetben döntött a kormányzat a program elindításáról, illetve 2017 márciusától osztották ki, főleg elszigetelt településen élő olyan idősek számára a számítógépeket, akik izoláltan élnek saját otthonukban. Elhangzott, hogy 116 diszpécserközpontot is létrehoztak az idősek digitális tevékenységének támogatása érdekében - ismertette.

Hangsúlyozta: a Századvég Gazdaságkutató felmérése szerint, a számítógép-használat erősítette az idősek családi kapcsolatait, javította a szubjektív egészségérzetet és a biztonságérzetet is.

A programban résztvevők 97 százaléka nyilatkozott úgy, hogy segítette az életét a program és másoknak is ajánlaná.

Miközben korábban 86 százalékuk soha nem találkozott az internettel, mára 98 százalékuk heti szinten 56 százalékuk pedig minden nap használja - mondta a miniszteri biztos.

Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője hangsúlyozta, a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az idős korosztály védelmére, a többi közt kortárs segítő programok, illetve az internet segítségével bűnmegelőzési skype-konferenciák keretében. Elhangzott, hogy e korosztály számára fokozottan veszélyt jelentenek a közösségi portálokon megjelenő, illetve az adathalász csalók, ezért a rendőrség is fontosnak tartja az idősek online biztonságának növelését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.