Városlista
2021. szeptember 19, vasárnap - Vilhelmina

Hírek

2011. Szeptember 25. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Az átlagosnál kevesebb fűszerpaprikára számítanak Kalocsa környékén a nyár végi szárazság miatt.

A nehézségek ellenére a szakemberek ugyanakkor jó minőségű termésre számítanak. Magyarország évek óta behozatalra szorul őrölt paprikából, a hiányzó mennyiséget a távol-keleti országokból kell importálni.

Kalocsa környékén a fűszerpaprika ültetvényeken csak a nagyobb területen gazdálkodók tudtak öntözni. Ezeken a földeken nincs gond a terméssel, de a kisebb termelőknél a csapadék hiánya jelentős termelés kiesést okozott. A meleg miatt viszont az érés az átlaghoz képest két héttel előrébb tart.

Nemcsak a csapadék hiánya, de különböző betegségek is gondot okoztak Kalocsán, ami érzékenyebb fajták esetében akár 50-60 százalékos hozamcsökkenést is okozhatott. Szaknyelvi kifejezéssel élve elaprósodott a termés, a paprikák kicsik maradtak.

A minőségre idén nem lehet panasz, az első mérések szerint mind a festék, mind a szárazanyag tartalom megfelelő A Magyarországon termelt fűszerpaprika mintegy 40 százalékát őrlik meg, a többit egyéb formában dolgozzák fel, elsősorban különböző ételízesítőket készítenek belőle. Őrölt paprikából évek óta behozatalra szorulunk, a hiányzó mennyiséget távol-keleti országokból szerezzük be. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 19. 18:02, vasárnap | Belföld

Fogva tartanak és le fogják vágni az ujjaim!

Az unokázós csalók ezzel csaltak ki pénzt és ékszereket egy idős asszonytól – most a budapesti rendőrök kezdeményezték letartóztatásukat.

2021. Szeptember 19. 16:51, vasárnap | Belföld

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési szezonja, amelynek részeként 514 településen 14 ezer fát ültetnek

2021. Szeptember 19. 12:48, vasárnap | Belföld

Rekordot döntött az első házasoknak járó adókedvezmény

Soha nem vették még igénybe olyan sokan az Európai Unióban egyedülálló magyar adókedvezményt, amely az első házasoknak jár, mint ahányan tavaly.

2021. Szeptember 19. 07:00, vasárnap | Belföld

A whiskyre specializálódott

A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a helyi férfit, aki két egymás utáni napon is lopott alkoholt ugyanabból az üzletből.