Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: orientpress

Kilábalhat a kommunizmusból Kína

Kilábalhat a kommunizmusból Kína

Élesben tesztelik több tartományban is a kommunista pártból való kiléptetést Kínában, ami egy hosszú évek óta halogatott reform kezdetét jelentheti az országban. A Global Times című napilap a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Pucsiang megyéjének példáját említi, ahol nemrég több mint félszáz fő párttagságának visszavonását jelentették be.

A kísérleti jelleggel zajló program keretein belül a helyi párttagokat tíz szempont alapján április óta értékelik. Az 55 kiléptetendőn túl több mint 400 főt figyelmeztetésben részesítettek, nekik legfeljebb egy évük van arra, hogy 'helytelen viselkedésüket korrigálják'. Szintén a párttagok minősítésével és a kritériumoknak nem megfelelők kizárásával kísérletezik a dél-kínai Kuangtung tartomány, ahol a párttagoknak egy százas skálán 60 pontot kell teljesíteniük a bennmaradáshoz. Az 'alkalmasság' alapját mindkét esetben a párt alapelveinek betartása, valamint a szabályainak való megfelelés jelenti, ehhez jönnek más mutatók, például az ideológiai elkötelezettség.

A múlt év végére 85 milliósra duzzadt párt tagságának csökkentése évek óta téma a politikában, de a Hu Csin-tao és Ven Csia-pao fémjelezte előző vezetés a kivitelezés nehézségei miatt újra és újra elhalasztotta. Hszi Csin-ping elnök januárban nyilvánosan is kimondta, hogy a párttagságot szabályozni kell, az arra érdemesnek nem minősülő párttagokat pedig ki kell zárni.

A bírálók szerint a párttagok egy része erkölcsileg korrupt, nem elkötelezett a kommunizmus eszméje iránt, s közönyös a szervezetet és annak alapelveit illetően. A vezetésének szerintük olyan működési mechanizmust kell kidolgoznia, amely kiszűri a párttagsággal csupán jobb anyagi és karrierlehetőségeket keresőket, ezek távozása ugyanis a párt általános minőségi színvonalát és hatékonyságát fokozná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.