Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 01. 10:38, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Kína nagyvárosait szmog borítja

Kína nagyvárosait szmog borítja

Kína nagyvárosait szmog borítja, a településeken a nap felében egészségtelen a levegő, negyedében súlyosan szennyezett, a legrosszabb Pekingben és a környékén a helyzet.

Erre a következtetésre jutottak 74 város első féléves adatait elemezve a kínai környezetvédelmi minisztériumban.
A Peking-Tiencsin-Hopej térségben átlagosan a nap 26 százalékában súlyosan szennyezett a levegő, a 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű, szálló porszemcsék magas koncentrációja (PM2,5) miatt. Az országos szabvány szerint csak a napok 31 százalékában volt elfogadható minőségű levegő a térségben. A régió hét városa, a levegőminőséget tekintve, az év első hat hónapjában, az országos lista tíz sereghajtó települése között volt.
Ugyanebben az időszakban Pekingben 40 százalék körül volt a "jó levegős" napok aránya. Hopej tartomány székhelye, a tízmilliós Sicsiacsuang lakói viszont mindössze a napok 10 százalékában élvezhették a szabvány szerinti elfogadható minőségű levegőt.
A kínai kormány nemrégiben elfogadott egy 277 milliárd dolláros költségvetésű, ötéves tervet Észak-Kína levegőminőségének javítására. Peking, Tiencsin és Hopej tartomány területén 2017-re a 2012. évi károsanyag-kibocsátást 25 százalékkal kívánják csökkenteni. A kínai fővárosban a levegő PM2,5 koncentrációjára vonatkozó határértéket egy köbméterben körülbelül 60 mikrogrammban állapítanák meg.
Az elmúlt félévre vonatkozó friss adatok szerint a vizsgált 74 városban a PM2,5 koncentráció átlagosan 76 mikrogramm, míg Pekingben ez az érték 115 mikrogramm volt köbméterenként. Ezek a parányi szemcsék azért veszélyesek, mert egyáltalán nem vagy csak nehezen ürülnek ki a tüdőből. Hosszú távon szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségeket, tüdőrákot okoz.

Címkék: kína, metropolis, smog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése