Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Április 20. 07:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Kínai óriásbank nyitott fióktelepet Magyarországon

Kínai óriásbank nyitott fióktelepet Magyarországon

Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete - jelentették be szerdán.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter gratulált a fióktelep létrejöttéhez, amelynek létrehozása reményei szerint újabb fejlesztéseknek fog teret nyitni. A China Construction Bank segíti a magyar cégek belépését kínai piacra, illetve a kínai beruházások magyarországi megjelenését - tette hozzá.

Tien Kuo-li, a CCB elnöke kiemelte: Kína és Magyarország közötti barátság hosszú múltra tekint vissza, szilárd és mély. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai-magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez.

Nagy Márton hangsúlyozta: a kínai-magyar kapcsolatokat elsősorban a béke és a kölcsönös tisztelet határozza meg.

Ismertette: 2010-hez képest már másfélszer több, mintegy 18 ezer kínai állampolgár él békében Magyarországon, ami a bizalom megerősítésének jele.

Kína hosszú ideig lesz meghatározó szereplője a világgazdaságnak, a járvány okozta válság után gyorsan helyreállította a gazdasági növekedését, az idei növekedés 6,4 százalék lehet. Ez is azt jelenti, hogy Kína marad a világgazdaság egyik fő húzóereje - mondta.

Kína a teljes magyar külkereskedelem több mint 4 százalékát adja, az ország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, Európán kívül pedig a legnagyobb. Tavaly a 10. helyen volt Kína a legnagyobb külföldi befektetők között. Már 144 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az országban, amit kínai vállalatok valósítottak meg magyar állami támogatással - hangsúlyozta.

A világ négy legnagyobb mérlegfőösszegű hitelintézetéből három már jelen van Magyarországon - mutatott rá. A háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben forrásokra, tőkére van szükség, hitelezés nélkül nincs gazdasági növekedés, ebben számítanak a China Construction Bankra is - tette hozzá.

A miniszter köszönetet mondott a bank koronavírus járvány alatt mutatott szolidaritásáért, ugyanis a járvány kritikus szakaszában maszkok sokaságát adományozta Magyarországnak, és támogatta a gyógyászati segédeszközök beszerzését Kínából. Reményét fejezte ki, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok mindkét fél számára gyümölcsözők lesznek a jövőben is.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a magyar és a kínai pénzügyi rendszer egyre szorosabb összekapcsolódásának eredménye az újabb kínai fióktelep megnyitása. A Bank of China már 2014-ben letelepedett Magyarországon. A jegybank aktív szerepet vállal a két ország pénzügyi kapcsolatainak erősítésében, a CCB magyarországi képviseletével még szorosabb lesz az eddigi eredményes együttműködés - mondta.

Tien Kuo-li elnök kiemelte: a barátság Kína és Magyarország között hosszú múltra tekint vissza, szilárd és mély. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai-magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez. A CCB magyarországi fióktelepének létrehozása tovább ösztönzi a pénzügyi együttműködést a két ország között, és magasabb színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a Kína és Magyarország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés számára.

Terveik szerint létrehoznak majd egy fintech labort, pénzügyi-technológiai innovációk kidolgozására. Bejelentették azt is, hogy a fióktelep 20 millió forintot adományoz a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium számára, az iskola tanműhelyeinek építésére és a gyermekek nyári tábori tevékenységének támogatására.

Jang Csao, a magyarországi Kínai Nagykövetség ügyvivője elmondta, hogy a CCB a kínai bankszektor vezető vállalata, a világ pénzügyi rendszerének fontos szereplője. A két ország együttműködése folyamatosan mélyül, a fióktelep jó híd és összekötő kapcsolat lesz a vállalkozásoknak. Magyarország úttörő szerepet játszik a kínai Egy övezet - egy út (új selyemút) kezdeményezésben, és egyedülálló elhelyezkedése miatt stratégiailag fontos helyszínt jelent - mondta.

A tájékoztató szerint a CCB a világ legnagyobb bankjai közé tartozik eszközméretet, nyereségszintet, tőkemegfelelési mutatót és kockázatvállalási hajlandóságot tekintve is. A bankot infrastrukturális projektek finanszírozására alapították.

Tavaly év végén a CCB Csoport mérlegfőösszege 34,60 billió renminbi (RMB, 1 RMB 49,93 forint) nettó nyeresége 323,166 milliárd RMB, működési bevétele 822,473 milliárd RMB, tőkemegfelelési mutatója 18,42 százalékos, nemteljesítő hiteleinek aránya 1,38 százalék. Az elmúlt években a CCB már 30 országot és régiót fedett le, olyan globális pénzügyi szolgáltatási hálózatot építve ki, amely időzónákon, földrajzi területeken, több pénznemben és a nap 24 órájában működik.

Címkék: bank, beruházás, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.