Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Július 03. 07:34, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Madártollakat lopkodott – a kár 1,7 milliárd forintnyi frank

Madártollakat lopkodott – a kár 1,7 milliárd forintnyi frank

Ritka, értékes madártollakat lopott múzeumokból egy svájci férfi, akinek bíróság előtt kell felelnie 6 millió svájci frank (1,7 milliárd forint) kárt okozó üzelmeiért kedden Bázelben.

A most 45 éves férfi hosszú évek óta megszállottan gyűjti a ritka és egzotikus ragadozó madarak tollait, és saját kollekcióját múzeumi gyűjtemények megdézsmálásából gyarapította. Főleg svájci, német és osztrák múzeumokat fosztogatott tudományos kutatás ürügyén.

A vádlott hét és fél év alatt 10 500 madártollat és 458 "egyéb tárgyat" gyűjtött össze, összesen 127-féle ragadozómadár tollait találták meg nála 427 ezer frank (120 millió forint) értékben. Kártétele következtében azonban a múzeumi gyűjtemények értéke ennél sokkal nagyobb összegben csökkent.

Az ügyészség 2005-ig visszamenőleg vádolja a férfit, a korábban elkövetett madártoll-lopások elévültek. Utolsó ismert bűncselekményét 2012-ben követte el a neuchateli természettudományi múzeum kifosztásával, előtte frankfurti, stuttgarti, bécsi, müncheni és berlini intézményeket lopott meg.

A vádirat szerint a férfi "nagyon ritka és értékes, felbecsülhetetlen tudományos értékű tárgyakat" lopott a múzeumokból.

A lopott tollak között északi sólyom, vörös kánya, maláj sas, usambarai uhu, egerészölyv, dzsungelsas "öltözéke" szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.