Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Március 08. 07:43, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Magyar komolyzenei dallamokra érkezik a tavasz New Yorkba

Magyar komolyzenei dallamokra érkezik a tavasz New Yorkba

Magyar dallamokra érkezik a tavasz New Yorkba, március 8-tól ugyanis magyar komolyzenei rendezvénysorozat kezdődik az Egyesült Államok keleti parti metropoliszában.

Vincze Máté kulturális tanácsos, a Külgazdasági és Külügyminisztérium égisze alatt működő New York-i Magyar Kulturális Központ vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a High Note Hungary című rendezvénysorozat az elkövetkező hetekben azokat a magyar komolyzenei hagyományokat népszerűsítő, feltörekvő szóló- és kamarazenészeket mutatja be a helyi műértő közönségnek, akik már nem teljesen ismeretlenek Amerikában.

A komolyzenei rendezvények nyitánya március 8-án, a nemzetközi nőnapon lesz a Golden Classical Music Awards 2018-as kamarazenei díjazottjainak, Bonnyai Apolka zongora- és Király-Lugosi Veronika hegedűművész koncertjével. Elővételben elkelt valamennyi jegy - hangsúlyozta Vincze Máté.

A magyar kulturális központ március 11-én két programmal is adózik Kodály Zoltán emlékének. New York legdinamikusabban növekvő egyetemén, a New York Egyetemen tart szakmai workshopot és ad elő a világhírű Kodály zenepedagógiai módszertanról Dr. Nemes László egyetemi tanár, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója. A professzor egyébként New York után az indianai Terre Haute városban, majd a kanadai Montrealban tart előadást. Valamennyi programját szintén a New York-i kulturális intézet szervezi.

Ugyancsak március 11-én ad koncertet Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikusok első csellistája. A program Kodály Zoltán Szólószonáta gordonkára, Op. 8 című műve köré épül, amelyre a csellista felkérésére számos kiemelkedő zeneszerző, köztük a New York-i székhelyű, Pulitzer- és Grammy-díjas alkotó, a Yale Egyetem tanára, Aaron Jay Kernis készített átiratot.

Karosi Bálint zeneszerző és orgonista új, Concerto for Clarinet and String Orchestra című művét március 13-án mutatja be a Spectrum Szimfonikus Zenekar a New York-i Szent Péter-templomban. Szólót játszik Varga Gábor, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első klarinétművésze.



Másnap Liszt Ferencé lesz a "főszerep". Bemutatkozik ugyanis - Magyarország New York-i főkonzulátusának Bartók-termében - a Los Angeles-i nemzetközi Liszt-verseny ének kategóriájának győztese, az amerikai Kendall Harb. Őt a széles szakmai támogatást élvező szervezet társigazgatója, Polgár Éva zongoraművész kíséri és kalauzolja Liszt Ferenc világába.

Március 16-án New York vezető komolyzenei iskoláinak magyar növendékei adnak közös koncertet az intézet, a főkonzulátus és a New York-i Magyar Ház közös március 15-i ünnepi megemlékezésén. Majd Ittzés Gergely fuvolaművész kezdi meg amerikai körútját: első előadása a tekintélyes Carnegie Hallban lesz.

Vincze Máté az MTI-nek hangsúlyozta: a mostani High Note Hungary komolyzenei koncertsorozatot tavaly novemberben rendezték meg először a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett kéthetes, átütő sikerű vendégszereplésekor.

A rendezvénysorozat célja a magyar komolyzene meghatározó szerepének erősítése az amerikai metropoliszban is - fogalmazott a magyar kulturális központ vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése