Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 06. 15:50, kedd | Külföld
Forrás: mti

Magyarországról és Olaszországból migránsokat csempésző bűnözőket tartóztattak le Európa-szerte

Magyarországról és Olaszországból migránsokat csempésző bűnözőket tartóztattak le Európa-szerte

Főleg Magyarországról és Olaszországból migránsokat Nyugat-Európába csempésző bűnszervezet tagjait tartóztatták le a hatóságok Európa-szerte

- tudatta közös közleményben kedden az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) és az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol). A csoport tagjai szíriai, algériai, egyiptomi, libanoni és tunéziai állampolgárok.

Az olasz hatóságok által vezetett akció során 16 embert vettek őrizetbe, nagy mennyiségű pénzt, egyéb vagyontárgyakat és árut foglaltak le.

A közlemény szerint a hálózat az elmúlt két évben legalább 200 embert csempészett át az európai határokon. A jobbára szíriai migránsok legtöbbször a balkáni útvonalon jutottak el előbb Magyarországra vagy Olaszországba, ahonnan Ausztriába, Németországba és Franciaországba vitték őket tovább.

Egy út nagyjából 500 euróba került, ennek fejében az embercsempészek logisztikai segítséget nyújtottak, segítettek sofőrt szerezni, és gyakran járművet is biztosítottak a migránsok számára.

A beszámoló szerint a művelet tavaly szeptemberben kezdődött, miután a hatóságok lefüleltek egy illegális migránsokat szállító olasz állampolgárt Magyarországon. Később több esetben fogtak el a csoporthoz tartozó embercsempészt Ausztriában és Németország területén is.

A olasz hatóságok és több uniós szervezet összefogásával végrehajtott művelet során olyan csempészeket is elfogtak, akik Olaszországban 80-90 gépjárművel is rendelkeztek tulajdonosként.

A jelentés aláhúzta, hogy az érintett tagországok hatóságainak együttműködésével és információcseréjével végrehajtott művelet során sikerült felszámolni az összehangoltan működő teljes bűnözői hálózatot. Egyértelműen sikerült azonosítani a bűnszervezet tagjait, a tiltott tevékenységben részt vevő gépjárművek tulajdonosait, a sofőröket és azokat is, akik összekötőként működtek közre az embercsempészek és az illegálisan Nyugat-Európába eljutni kívánó bevándorlók között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.