Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Június 08. 13:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani, ott az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat a riasztás mellett több figyelmeztetést is kiadott csütörtökre: felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye területén, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés a felhőszakadás veszélye miatt.

Emellett zivatar miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, zivatarok környezetében a legnagyobb veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Medárd napján, csütörtökön változatlanul országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és éjszaka sem csökken határozottan a számuk.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Nyugat-Dunántúlon valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira - illetve villámárvízre - elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, másodsorban csütörtök este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek. Hozzátették: átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: kedden 138, szerdán 97 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a fakidőlések, valamint pincékbe, garázsokba befolyt víz miatt.

Felhívta a figyelmet arra: ahol a felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, onnan felvinni.

Figyelmeztetett a villámárvíz veszélyére is, mint mondta, ajánlott elkerülni az utcán hömpölygő vizet. Azt javasolta, az autósok ne hajtsanak bele már térdig érő vízbe se, mert a víz kárt tehet a járműben. Azt tanácsolta, aki villámárvízzel találkozik, változtasson útvonalat. Aki pedig bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni