Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 05. 07:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Megnyílt a világ első huszármúzeuma

Megnyílt a világ első huszármúzeuma

A dél-franciaországi Tarbes-ban Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter 2012. március 3-án megnyitotta a világ első huszármúzeumát

Az ünnepi eseményen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is köszöntőt mondott.

,,A Nemzetközi Huszármúzeum, miközben egyedülálló és nagyszerű gyűjteményt mutat be, a magyar katonai hagyományok egyik legnépszerűbb és legismertebb vonatkozásának is emléket állít. A huszárság intézménye ugyanis a magyarság apportja az európai hadviselés evolúciójához, amire joggal lehetünk büszkék' - emelte ki beszédében Szőcs Géza.

A huszár szó Mátyás király korára vezethető vissza, amikor az uralkodó egyik rendelkezése értelmében húsz telkenként egy lovas katona kiállítására kötelezte alattvalóit. A fegyvernem tagjai később különösen a Rákóczi-szabadságharcban tüntették ki magukat, de megjelentek a nemzetközi hadszíntereken, többek között Poroszországban, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban és Franciaországban.

A magyar és francia hadtörténet közös alakja Bercsényi László, aki 1726-tól immár francia állampolgárként huszárai élén részt vett a korabeli Franciaország minden nagy fegyveres konfliktusában, és ezért 1758. március 15-én a legmagasabb francia katonai rendfokozattal, a Franciaország marsallja címmel tüntették ki.

Külön érdekesség, hogy Bercsényi francia alakulata megőrzött egy régi magyar indulót is, amely a magyarországi emlékezetből már kiveszett - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közleményében.


A huszármúzeum honlapja megtekinthető itt.


OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség/ archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.