Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Június 03. 18:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti - illusztzráció: fb/MickJaggerOffical

Mick Jagger és Tilda Swinton is kiáll Velencéért

Mick Jagger és Tilda Swinton is kiáll Velencéért

Nyílt levélben szólítják fel az olasz kormányt Velence védelmére, miután kiderült, hogy hatalmas üdülőhajók akarnak elhaladni a Szent Márk-tér közelében.

A petíciót 21 híresség, köztük Mick Jagger és Tilda Swinton is aláírta.

A Velencei Örökség Alapítvány nyílt levelének szerzői Velence védelmének törvényi szabályozását kérik a kormánytól.

A The Guardian cikke szerint a turisták azóta kezdenek visszatérni a városba, hogy Olaszország május közepén enyhített a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozásokon. A helyi lakosok és a városért aggódók azonban nem szeretnék, ha a Velencében visszatérne a járvány előtti helyzet, amikor a kirándulók tömegei árasztották el, és óriási sétahajók kötöttek ki a közelében, jelentős környezeti károkat okozva a lagúnák városában.

A nyílt levelet a művészeti és kulturális élet 21 befolyásos személyisége írta alá, akik sürgős cselekvésre szólították fel Sergio Mattarella olasz elnököt és Mario Draghi miniszterelnököt, valamint a regionális és helyi vezetőket.

Az alapítvány elnöke, Toto Bergamo hangsúlyozta, hogy az aláírók nem csupán egy hangzatos névsorhoz csatlakoztak, ők mind szívükön viselik Velence sorsát, és gyakran fordulnak meg a városban.

A petíció azt követően született, hogy kiderült, szombaton már elhajózik a Szent Márk-tér mellett egy óriási üdülőhajó, a MSC Orchestra, annak ellenére, hogy márciusban a kormány kitiltotta ezeket a hatalmas hajókat a történelmi városból, melyet a pandémia előtt évente 28 millió látogató csodált meg.

A levélben tíz pontban fogalmaznak meg ajánlásokat Velence védelmében. Az aláírók között szerepel még Francis Ford Coppola filmrendező, James Ivory színész, Anish Kapoor szobrász, Gary Tinterow, a houstoni Képzőművészeti Múzeum igazgatója, valamint Karole Vail, a velencei Peggy Guggenheim-gyűjtemény igazgatója is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára