Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 18. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Minden harmadik esetben kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal vagy dohánytermékkel

Minden harmadik esetben kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal vagy dohánytermékkel

Félidőnél tart a fogyasztóvédelmi hatóság nyári főszezoni ellenőrzése

Az idegenforgalmi főszezon ellenőrzési időszakának első felében — 2011. június 20. – július 22. között — 868 vendéglátó egységet, illetve 49 személyszállító taxi-vállalkozást ellenőrzött országszerte a fogyasztóvédelmi hatóság. Az ellenőrzések során a felügyelőségek összesen 882 próbavásárlást folytattak le, melynek 11%-ában tártak fel valamilyen szabálytalanságot, leginkább azt, hogy hiányosan mérték ki az italok mennyiségét, megkárosítva ezzel a fogyasztót. A vizsgálat során 60 esetben ellenőrizték a fiatalkorúak kiszolgálási tilalmát, amely ellenőrzések 30%-ában valósult meg jogsértés (11 esetben alkohollal, 5 esetben cigarettával és 2 esetben alkohol-, és dohányáruval is kiszolgálták a fiatalkorút). Előfordult olyan eset is, amikor a sört kérdezés nélkül kiszolgáló alkalmazott a dohányterméket már nem adta át a fiatalkorúnak, hivatkozva az életkori tilalomra.


A főszezoni ellenőrzések célja, hogy biztosítsa a különböző idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások megtartását, ezzel elősegítve a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmét és a megfelelő tájékoztatáshoz való jogának érvényesülését.

Az idegenforgalmi témavizsgálat keretében a hatóság elsősorban a sok vendéget vonzó vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness és gyógyturisztikai helyek, illetve különféle fesztiválok, rendezvények, városközpontok vendéglátó-ipari egységeinek ellenőrzésére koncentrál, emellett sor kerül a személytaxi-szolgáltatás, a fiatalkorúak dohány-, illetve alkoholtermékekkel történő kiszolgálásának, illetve előbbi termékeket népszerűsítő gazdasági reklámok ellenőrzésére is.

A vendéglátóhelyek ellenőrzési kifogásolásai között jellemzően a vásárlók tájékoztatása körében találták a legtöbb hiányosságot:

- szabálytalan ártájékoztatás,
- a kitelepült kereskedők adataikat nem írták ki,
- nem rendelkeztek hiteles mérleggel
- a felszolgálóval működő egységekben a külső ártájékoztatásra vonatkozó jogszabályi előírások nem teljesültek

A témavizsgálat keretében — a korábbi évekhez hasonlóan — sor került a 18. életévüket be nem töltött személyek alkohol-, illetve dohánytermékkel történő kiszolgálásának ellenőrzésére, melyet 16-18 év közötti fiatalkorúak bevonásával végeztek a felügyelőségek. A vizsgálat során 60 esetben ellenőrizték a fiatalkorúak kiszolgálási tilalmát, amely ellenőrzések 30%-ában valósult meg jogsértés (11 esetben alkohollal, 5 esetben cigarettával és 2 esetben alkohol-, és dohányáruval is kiszolgálták a fiatalkorút). Előfordult olyan eset is, amikor a sört kérdezés nélkül kiszolgáló alkalmazott a dohányterméket már nem adta át a fiatalkorúnak, hivatkozva az életkori tilalomra.

Az ellenőrzések során a felügyelőségek összesen 882 próbavásárlást folytattak le. A próbavásárlások több mint felében a térfogatra értékesített termékek visszamérése került sor. Ezen esetek 11%-ában tártak fel valamilyen szabálytalanságot, leginkább azt, hogy hiányosan mérték ki az italok mennyiségét, megkárosítva ezzel a fogyasztót. A további kifogásolások esetei: a hiteles mércék hiánya, többletszámolás, hiányzó egységár/eladási ár, nem volt megfelelő tájékoztatás a nyitvatartási időről, a vásárlók könyvét nem tartották könnyen hozzáférhető helyen, illetve hiányzott a dohányzásra kijelölt hely jelzése.

A dohány- és alkoholtermékek vendéglátó-ipari egységekben kihelyezett reklámjainak vizsgálatát az első hónap alatt 104 alkalommal vizsgálták, 1 esetben került sor kifogásolásra.

A személytaxik ellenőrzése során 49 ellenőrzésből 9 végződött kifogásolással. Hiányosságként a következők fordultak elő: nem egyeztek meg egymással a kihelyezett díjtáblázatok, nem teljesítették a nyugtaadási kötelezettséget, az ártájékoztatás betűnagysága nem volt megfelelő, illetve csak egy helyen volt kihelyezve ártábla a kötelező kettő helyett.

A vendéglátóhelyek kifogásolási aránya összességében 35%, míg a taxiké 18%-os volt.

A vendéglátó egységek terhére összesen 219 kötelezésről szóló határozat született, s 11 esetben a kötelezés mellett fogyasztóvédelmi bírság került kiszabásra. Szabálysértési jogkörben a felügyelőségek 32 figyelmeztetést és 4 pénzbírságot tartalmazó határozatot adtak ki. A taxiellenőrzések során 7 esetben került sor kötelezést tartalmazó határozat kiadására, szabálysértési eljárás során pedig 2 figyelmeztetést adtak ki a felügyelőségek.

A nyári főszezonhoz kapcsolódó fogyasztóvédelmi ellenőrzések augusztus végéig folytatódnak.

Jelentősen javult a helyzet a hatóság által ellenőrzött nagy rendezvényeken is. A Forma 1 Magyar Nagydíj idején a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége által a vendéglátó egységeknél elvégzett vizsgálatok eredményeképpen a hatóság megállapította, hogy az ellenőrzött 47 kitelepülésből 7 esetében került valamilyen jogsértés megállapításra, ami 15 %-os kifogásolási arányt jelent. Mindehhez képest a 47 próbavásárlásból mindössze 1 esetben történt jogsértés, itt a próbavásárolt termék eladási árának feltüntetése hiányzott. A felügyelők vásárlói megkárosítással egyáltalán nem találkoztak.

A Sziget Fesztiválon a tapasztalatok még kedvezőbbek voltak: a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége összesen 173 egységet ellenőrzött, ebből kifogás alá 17 kitelepülés esett, így a kifogásolási arány mindössze 9.8 %-os volt. Tovább javítja az összképet, hogy a kifogásolt egységek közül 14 vállalkozás a fesztivál időtartama alatt a hatóság felhívására a hiányosságokat pótolták. Mindössze két esetben indult szabálysértési eljárás, mert a tömegre értékesített termékek eladásakor, a csomagolóanyag súlyát nem tárázták ki, azt a termék súlyába belemérték, illetve kettős árfeltüntetést alkalmaztak és a fizetés során a magasabb árat érvényesítették. A többletszámolás összege ezekben az esetekben 570.- Ft volt.

Címkék: ellenőrzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére