Hírek
2012. December 23. 05:00, vasárnap |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Mire kell figyelni halvásárláskor?
A karácsonyi ünnepi asztal talán legfőbb szereplője a hal. Válasszunk magyar, élő vagy frissen vágott harcsát vagy pontyot. Az egyik legfontosabb szabály a halvásárlásnál: jó víz – jó íz. A hús színe is iránytűként szolgál a halvásárlásnál. Ha egy mód van rá, élő vagy frissen vágott magyar halat – pontyot, harcsát – válasszunk a karácsonyi ünnepi lakomához – mondta el az MNO-nak a Csibi Hal Kft. ügyvezető tulajdonosa.
Legelőször mindig a hal kopoltyúját kell megnéznünk. Ha nem élénkpiros színű, hanem halványabb, rózsaszínes, akkor arra következtethetünk, hogy a halászlénk legfőbb tartozékának kiszemelt hidegvérű állat már egy ideje nem úszkál, hanem jó régen hever a halas pult vitrinében.
Minél világosabb, annál rosszabb
Sokan választanak élő hal helyett szeleteltet, ebben az esetben még szemfülesebbnek kell lennünk, nehezebb ugyanis észrevenni, hogy nem friss. A hús színe itt is iránytűként szolgál: minél inkább hasonlít a marhahúséhoz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy friss, ugyanis minél tovább áll a hal a hűtőben, annál világosabb színe lesz. A kevésbé élénk színű hal látványából arra is következtethetünk, hogy nagyon zsíros.
Ne vegyük meg nagyon hamar
Ha halat vásárolunk, azt az elkészítés előtti napon vásároljuk meg. Hűtőben maximum egy-két napig lehet eltartani, utána le kell fagyasztani, különben megromlik. A fagyasztott hal azonban össze sem hasonlítható az élővel vagy a frissen vágottal: fagyasztóíze van, és az elkészítés során szétesik.
Jó íz: jó víz, jó takarmány
Jó íz: jó víz, jó takarmány – mindezekkel büszkélkedik a Magyarországon is tenyésztett, kiváló minőségű, gazdag húsú afrikai harcsa, mondta el a lapnak Csibi Csaba. Próbálják ki ezt a típust azok is, akik nem szeretik a halat az íze miatt. Az afrikai harcsának nincsen ugyanis hal- és iszapíze. A fajtát meleg vízben tenyésztik.
Pangasiust lehetőleg ne!
Nagyon fontos, hogy milyen vízben élő halat választunk. Lehetőleg jó messzire kerüljük el a cápaharcsát, azaz a pangasiust. Mint arról az MNO is beszámolt: egyes információk szerint a halat terhes nők vizeletéből kivont hormonokkal oltják, így gyorsítva fel növekedésüket és ivarérésüket. Nem beszélve arról, hogy a világ legszennyezettebb folyójában, a Mekongban tenyésztik.
A jótékony hal
Statisztikák szerint egy átlagos magyar 3,8 kilogramm halat eszik évente, ami jóval a 20 kilós világátlag alatt van. Még szerencse, hogy a hal tipikus karácsonyi táplálék, mivel annak a minimális halnak, amit megeszünk, közel kétharmadát ekkor fogyasztjuk el. Pedig hetente egyszer ajánlatos lenne halat fogyasztani. Persze nem mindegy, milyet. Több kutatás is bizonyítja, hogy a heti rendszerességgel halat fogyasztók között felére csökken a szívhalál előfordulása, mint a halat nem fogyasztók körében. A nélkülözhetetlen omega 3-on túl, A-, D-, B1-, B2-vitamint, szelént, cinket, vasat, jódot és kalciumot is tartalmaz.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld
Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt
Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.
2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld
Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal
2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld
Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért
A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek
2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld
20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz
Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.