Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit érdemes tudni az ajándékok visszacseréléséről?

Mit érdemes tudni az ajándékok visszacseréléséről?

Már holnap megindulhat a roham az üzletekben, hogy a vásárlók visszacseréljék a nekik nem tetsző, nem megfelelő méretű vagy hibás termékeket. A fogyasztóknak más jogai vannak akkor, ha hibás vagy nem működik a visszacserélendő termék, mintha csak arról van szó, hogy nem jó a méret vagy nem tetszik az ajándék – mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Fülöp Zsuzsa hozzátette, a kereskedőnek kötelessége blokk ellenében kijavíttatni vagy kicserélni a hibás terméket. Ha viszont nincs a hibással megegyező árucikk, akkor a pénzt kell visszafizetni.

'Ilyenkor elő szokott fordulni, hogy a kereskedők felajánlják azt a lehetőséget a fogyasztónak, hogy vásárolja le az összeget az üzletben. Hogyha a fogyasztóknak ez egy elfogadható megoldás, akkor természetesen ennek nincs akadálya, viszont nem lehet rá kötelezni, ugyanis a jogszabály nem ismer ilyen garanciális igényt, hogy levásárlás” – fogalmazott a szóvivő a közrádióban.

Ha nem teszik az ajándék vagy nem jó a méret, akkor azonban nincs pénz-visszafizetési kötelezettség. Fülöp Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereskedő az eredeti doboz vagy csomagolás nélkül is köteles az árut visszacserélni.

„Nem mondhatja [a kereskedő], hogy nem foglalkozom a panasszal, mert nincs meg a termék csomagolása. A másik, ami gyakran előfordul, hogy a fogyasztó visszaviszi az üzletbe, ahol vásárolta, és elküldik, hogy vigye a szakszervizhez. Ez sem lehet: tehát ha a fogyasztó úgy dönt, a vásárlás helyszínére megy vissza, akkor ott igenis kötelesek átvenni a terméket javításra vagy cserére” – tette hozzá a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársa.

Fülöp Zsuzsa azt is közölte, a cseréhez természetesen kell a blokk, és az is célszerű, hogy a terméket abba az üzletbe vigyük, ahol megvettük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;