Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Július 29. 07:00, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Mundruczó Kornél filmje is szerepel a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában

Mundruczó Kornél filmje is szerepel a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában

Mundruczó Kornél első külföldi produkciója, az angol nyelvű Pieces of a Woman is szerepel a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.

A szeptember 2-án kezdődő filmmustra szervezői kedden hozták nyilvánosságra a fesztivál programját.

Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmje a rendező első külföldi gyártású, angol nyelvű alkotása. A velencei filmfesztiválon debütáló film főbb szerepeiben Vanessa Kirby (A korona) és Shia LaBeouf látható, a további szerepeket az Oscar-díjas Ellen Burstyn, Molly Parker, Iliza Shlesinger, Benny Safdie és Sarah Snook alakítja.

A produkció közleménye szerint a rendező hetedik nagyjátékfilmje egy tragikus otthonszülés következményeinek történetét meséli el Bostonban. Miközben a fiatal édesanya (Vanessa Kirby) gyásza egész családját megrázza, a nő saját utat választ, amely során nemcsak megtanul együttélni a veszteségével, de képessé is válik a továbblépésre.

A film forgatókönyvét Wéber Kata, Mundruczó alkotótársa, saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta. A vágó Jancsó Dávid, az operatőr a norvég Benjamin Loeb, a látványtervező a kanadai Sylvain Lemaitre, a film zeneszerzője pedig az Oscar-díjas Howard Shore volt.

A Pieces of a Woman című film az amerikai-kanadai Bron Studios gyártásában a magyar Proton Cinema közreműködésével készült. A film vezető producere Kevin Turen és Ashley Levinson (Eufória), valamint Aaron Ryder (Arrival, Donnie Darko) volt.

Alberto Barbera, a fesztivál művészeti vezetője kedden hangsúlyozta, hogy az idei válogatásban a koronavírus-járvány miatt kisebb szerephez jutottak a hollywoodi produkciók, globálisabb lett a merítés.

Az Arany Oroszlán-díjért 18 film versenyez: Mundruczó filmje mellett a többi közt a Jim Broadbent és Helen Mirren közreműködésével forgatott The Duke, továbbá Amos Gitai Laila in Haifa, Andrej Koncsalovszkij Daragije továriscsi, Kuroszava Kijosi Wife of a Spy, Chloe Zhao Nomadland, Nicole Garcia Amants és Susanna Nicchiarelli Romola Garaival forgatott Miss Marx című életrajzi filmje is. A The World to Come, Mona Fastvold 19. század közepén játszódó alkotása két nő kapcsolatát ábrázolja egy elszigetelt amerikai vidéken. A Jim Shepard elbeszélése nyomán készült film főszerepeit A korona című sorozatból ismert Vanessa Kirby, továbbá Katherine Waterston és Casey Affleck alakítja.

A Horizont szekcióban versenyző 19 alkotás között mutatják be Francis Ford Coppola unokájának, Gia Coppolának Mainstream című drámáját, Pietro Castellitto I predatori című filmjét, Roderick MacKay The Furnace című ausztrál westernjét és Aloi Giovanni La troisieme guerre című alkotását is.

Barbera megjegyezte, hogy az idei velencei versenyprogram filmjeinek több mint a felét nők rendezték. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy természetesen a filmek kvalitásai alapján válogattak, és nem volt szempont, hogy női rendezőket részesítsenek előnyben. A korábbi években viszonylag kevés női rendező filmje szerepelt a versenyprogramban.

"Idén, hogy Bob Dylant idézzük, a program sokféle dolgot tükröz: filmek, műfajok nézőpontok tekintetében is. Lesznek rendezői filmek, vígjátékok, dokumentumfilmek, horrorok és gengszterfilmek is" - hangoztatta a fesztiváligazgató.

A versenyprogram nemzetközi zsűrijét Cate Blanchett vezeti. A zsűriben a rendező Joanna Hogg, Veronika Franz, Christian Petzold és Cristi Puiu, a színész Ludivine Sagnier és az író Nicola Lagioia kapott még helyet.

Versenyen kívül vetítik majd Velencében Luca Guadagnino Salvatore - The Shoemaker of Dreams című dokumentumfilmjét, Nathan Grossman Greta című portréfilmjét Greta Thunberg klímaaktivistáról és Alex Gibney Crazy, Not Insane című életrajzi dokumentumfilmjét, amelyet sorozatgyilkosokkal foglalkozó psz
ichiáterről készített.

A 77. velencei filmmustra lesz az első nagy európai fesztivál, amelyet a koronavírus-járvány kitörése óta megrendeznek. A szeptember 2. és 12. között zajló mustra egy olasz filmmel, Daniele Luchetti Lacci című drámájával nyílik meg.

A fesztivál szervezői a pandémia miatt számos változtatást vezettek be, egyebek mellett karcsúsították a programot, csökkentették a szekciók számát és a hagyományos helyszínek mellett szabadtéri vetítéseket is szerveztek. Hozzáfűzték, hogy a helyi hatóságok által előírt biztonsági előírásokat is betartják.

A nemzetközi filmfesztiválra a pandémia miatt idén elsősorban európai vendégeket várnak.

A koronavírus-járvány teljesen felfordította az idei filmes fesztiválszezont. A cannes-i és a telluride-i fesztivált lefújták, a velencei és a torontói filmfesztivál szervezői pedig számos változtatásra kényszerültek, és sok kreativitásra volt szükségük az esemény megrendezéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.