Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Július 18. 15:06, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI/Fotó: zooszeged.hu

Nandufiókák keltek ki és alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Nandufiókák keltek ki és alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Nandufiókák (Rhea americana) keltek ki és alpakacsikó (Vicugna pacos) született a Szegedi Vadasparkban, a látogatók már megfigyelhetik őket az állatkert dél-amerikai részlegén - tájékoztatott Veprik Róbert igazgató.

A nanducsapatot tavaly fogadta be a vadaspark, azután, hogy az állatokat lefoglalták a hatóságok Békés megyében. A futómadarak jól érzik magukat óriási, természetes élőhelyüket idéző kifutójukban, ezt a sikeres költésük is jelzi. Bár több tojást raktak, és még várható is kelés, hét nanducsibét már felfedeztek a madarak gondozói.

A nanduk Dél-Amerika futómadarai, a strucc - kisebb termetű, 20-27 kilogrammos - rokonai. A három nandufajból a vadasparkban a közönséges nandu és a ritka Darwin-nandu (Pterocnemia pennata) is látható.

A füves síkságokon előforduló, rovarokkal, kisebb gerincesekkel, növényekkel táplálkozó nanduknál a kakas több nősténynek is udvarol, miközben egy nagy fészket épít, amelyben a tojók által rábízott tojásokat ki is költi. A kakasok hevesen védik csibéiket, minden vélt és valós fenyegetés ellen határozottan fellépnek. Erős lábaik miatt a ragadozónak nem érdemes ilyenkor szembeszállniuk velük.

A vadasparkban a nanduk szomszédságában gondozott alpakák családi rendszere jóval egyszerűbb, a kifejlett csődör egy kancákból és utódaikból álló csapatot vezet, amelyben a nőstények többnyire évente hoznak világra egy-egy csikót. A közelmúltban világra jött csikó - ahogy ez egy tevefélétől elvárható - pár óra után már állt, és követte anyját. A gondozók meg is vizsgálták, és kiderült, egy hímmel bővült a csapat.



Az alpakát ötezer éve háziasították, őse a vikunya (Vicugna vicugna). Az 55-65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz.

Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják, de egyre kedveltebb háziállatt Észak-Amerikában és Európában is, nemcsak értékes szőre, hanem viszonylag egyszerű tartása miatt is. Ehhez hozzájárul, hogy közeli rokonánál, a lámánál kisebb és kevésbé agresszív, sőt némelyik kifejezetten barátságossá válik gondozójával. Gyapjuk igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára