Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Nyáron különösen figyelni kell az élelmiszerek megfelelő kezelésére

Nyáron különösen figyelni kell az élelmiszerek megfelelő kezelésére

Kánikulában gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ennek elkerülése érdekében nyáron különösen oda kell figyelni az ételek előkészítésére, kezelésére, tárolására.

Hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.
Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az elfogyasztott ételben lévő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. A legtöbb ételmérgezés a háztartásokban történik az alapvető szabályok be nem tartása miatt.

Nyáron különösen figyelni kell a hús- és baromfitermékek, valamint a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek (majonéz, habos, krémes sütemények) megfelelő előkészítésére, kezelésére, tárolására. Veszélyforrás minden hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszer is, például a tej, tejtermékek, vagy nyaralásnál a tengeri ételek, kagyló, különösen nyers állapotban fogyasztva.

A Nébih figyelmeztet, hogy megbízhatatlan helyről, nem tiszta, alkalmi árustól ne vásároljunk élelmiszert. Kerülendők a gyanúsan előnyös akciók is, mert a termékek szennyezettek, romlottak lehetnek - teszik hozzá.

A megmaradt vagy későbbi felhasználásra szánt ételt minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt újra át kell forrósítani az ételt, nem elég csak megmelegíteni.

Címkék: élelmiszer, étel, nyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.