Városlista
2021. május 18, kedd - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Június 30. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Pénteken lejár a kilakoltatási moratórium

Pénteken lejár a kilakoltatási moratórium

Július 1-én, vagy pénteken véget ér a kilakoltatási moratórium. Ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy azonnal és tömegével megindulnának a kilakoltatások, de ha nem bírósági végrehajtóval történik a kilakoltatás, csak úgynevez


Jövő március végéig nem kezdődnek el a tömeges kilakoltatások, miután az idén októberig csak a harmincmillió forint vagy a fölötti forgalmi értékű ingatlanra felvett, több mint húszmilliós bedőlt hiteltartozások behajtása, illetve a fedezetül szolgáló ingatlanok eladása kezdődik meg. A bajba jutott devizahitelesek nagy része pedig ezen összeg alatt szerződött. Októbertől jövő év áprilisáig pedig – tehát a fűtési szezon időszaka alatt – a végrehajtási törvény tiltja a kilakoltatást a téli időszakra – mondta a Magyar Hírlapnak Czirmes György ügyvéd. Jelezte, a moratórium megszűnése a végrehajtási eljárás elindítását nem akadályozza, tehát az elindítható, a kilakoltatás azonban nem.

A szakember azt javasolja azoknak a banki ügyfeleknek, akiket a bírósági végrehajtó vagy az úgynevezett behajtócég írásban a végrehajtás megindulásáról tájékoztatott, vagy egy időponttal az adóshoz be is jelentkezett, hogy haladéktalanul keressék fel a legközelebbi bíróságot. Itt mondják jegyzőkönyvbe, hogy az ellenük megindított végrehajtás megszüntetéséért vagy korlátozásáért bírósági eljárást kezdeményeznek. Kérjék a megindított ügy jogerős befejezéséig a végrehajtási eljárás vagy a végrehajtás felfüggesztését.

Kiemelte, ha a végrehajtási eljárást nem bírósági végrehajtó indítja, hanem behajtócég, akkor is kérni kell a végrehajtás megszüntetését vagy korlátozását a bíróságtól. A bírósághoz benyújtott kereset egy lepecsételt példányát vagy a bíróságnál felvett és a keresetet tartalmazó jegyzőkönyvet a helyi település jegyzőjéhez kell benyújtani. Tőle birtokvédelmet, illetve a behajtócég által indított birtokbavételi eljárás felfüggesztését kell kérni az alapper jogerős befejezéséig.Czirmes György elmondta, a lakásokba senkinek sincs joga erőszakkal bemenni, kivéve a végrehajtónak, ha arra bírósági felhatalmazása van, és karhatalmat vesz igénybe.

Közben augusztus végére felállhat a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, amely évente ötezer bérlakás vásárlásával fogja segíteni a törleszteni nem tudó devizaalapú jelzáloghiteleseket. A kabinet felkéri Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával dolgozza ki az eszközkezelő működési feltételeit július 31-ig. Az eszközkezelő felállításáért a határozat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter felelős a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül.


OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 18. 17:04, kedd | Belföld

Spanyolország valamennyi tartományában tovább enyhül a járvány

Spanyolország valamennyi tartományában folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

2021. Május 18. 15:00, kedd | Belföld

Még a szőnyeget is hamisítják

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint másfél millió forint értékű hamis márkajelzésű szőnyeget és ruhákat találtak egy bolgár teherautóban az M1-es autópályán - közölte a NAV kedden az MTI-vel.

2021. Május 18. 13:16, kedd | Belföld

Eddig 3,5 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra

Eddig 3,5 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-t.

2021. Május 18. 12:52, kedd | Belföld

Áder: az oltás nyomán már a járványból kifelé vezet az út

Ugyan több mint egy évvel a járvány kezdete után sem mondhatjuk, hogy a végére értünk, ám már bízhatunk abban, hogy tömeges oltás nyomán átléptük azt a határt, ahonnan kifelé vezet az út