Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Június 30. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Pénteken lejár a kilakoltatási moratórium

Pénteken lejár a kilakoltatási moratórium

Július 1-én, vagy pénteken véget ér a kilakoltatási moratórium. Ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy azonnal és tömegével megindulnának a kilakoltatások, de ha nem bírósági végrehajtóval történik a kilakoltatás, csak úgynevez


Jövő március végéig nem kezdődnek el a tömeges kilakoltatások, miután az idén októberig csak a harmincmillió forint vagy a fölötti forgalmi értékű ingatlanra felvett, több mint húszmilliós bedőlt hiteltartozások behajtása, illetve a fedezetül szolgáló ingatlanok eladása kezdődik meg. A bajba jutott devizahitelesek nagy része pedig ezen összeg alatt szerződött. Októbertől jövő év áprilisáig pedig – tehát a fűtési szezon időszaka alatt – a végrehajtási törvény tiltja a kilakoltatást a téli időszakra – mondta a Magyar Hírlapnak Czirmes György ügyvéd. Jelezte, a moratórium megszűnése a végrehajtási eljárás elindítását nem akadályozza, tehát az elindítható, a kilakoltatás azonban nem.

A szakember azt javasolja azoknak a banki ügyfeleknek, akiket a bírósági végrehajtó vagy az úgynevezett behajtócég írásban a végrehajtás megindulásáról tájékoztatott, vagy egy időponttal az adóshoz be is jelentkezett, hogy haladéktalanul keressék fel a legközelebbi bíróságot. Itt mondják jegyzőkönyvbe, hogy az ellenük megindított végrehajtás megszüntetéséért vagy korlátozásáért bírósági eljárást kezdeményeznek. Kérjék a megindított ügy jogerős befejezéséig a végrehajtási eljárás vagy a végrehajtás felfüggesztését.

Kiemelte, ha a végrehajtási eljárást nem bírósági végrehajtó indítja, hanem behajtócég, akkor is kérni kell a végrehajtás megszüntetését vagy korlátozását a bíróságtól. A bírósághoz benyújtott kereset egy lepecsételt példányát vagy a bíróságnál felvett és a keresetet tartalmazó jegyzőkönyvet a helyi település jegyzőjéhez kell benyújtani. Tőle birtokvédelmet, illetve a behajtócég által indított birtokbavételi eljárás felfüggesztését kell kérni az alapper jogerős befejezéséig.Czirmes György elmondta, a lakásokba senkinek sincs joga erőszakkal bemenni, kivéve a végrehajtónak, ha arra bírósági felhatalmazása van, és karhatalmat vesz igénybe.

Közben augusztus végére felállhat a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, amely évente ötezer bérlakás vásárlásával fogja segíteni a törleszteni nem tudó devizaalapú jelzáloghiteleseket. A kabinet felkéri Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával dolgozza ki az eszközkezelő működési feltételeit július 31-ig. Az eszközkezelő felállításáért a határozat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter felelős a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül.


OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.