Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Március 14. 10:15, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rátesznek a boltok a betétes üvegek díjára

Rátesznek a boltok a betétes üvegek díjára

A gyártók határozzák meg, mennyit adnak a visszaválható üvegeikért - miután ők döntenek arról, termékeik betétdíjasak-e vagy sem -, ugyanakkor ettől az ártól eltérhetnek az üzletek, akár jelentősen is. Így fordulhat elő, hogy ugyanazért a márkájú és típusú boros üvegért az egyik bolt 20, míg a másik 40 forintot fizet a visszaváltáskor - írja a Népszava.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, Fülöp Zsuzsanna azt mondta a lapnak, a betétdíjnak nincs jogszabályban rögzített ára, és a gyártó által meghatározott ártól is eltérhet a forgalmazó. Vagyis lényegében annyit ad vissza az üzlet a nála vásárolt üvegekért, amennyit gondol.

Az üvegvisszaváltó-automaták sem működnek kifogástalanul, noha a szupermarketekben a kézi beváltást már évek óta a gépek helyettesítik. Egy fővárosi, Mester utcai áruházban például egy vásárlónak a 13 visszavitt üvegéből mindössze egyet vett be a gép - nem ismerte fel a címkét, nem tudta azonosítani az üveget. Arra nincs jogszabály, hogy az üzleteknek milyen gépeket kell beszerezniük, ők dönthetnek a beszerelésükről is. Ám ha a masina nem veszi vissza a termékeket, a 2005-ben született törvény alapján az eladóknak akkor is biztosítaniuk kell a vásárlónak a kármentes visszavételt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma