Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Augusztus 30. 14:00, péntek | Belföld
Forrás: pannonmedia

Révfülöpi végrehajtás: közokirat hamisítás lehet a háttérben

Révfülöpi végrehajtás: közokirat hamisítás lehet a háttérben

A Tapolcai Járásbíróság tévedései is közrejátszhattak abban, hogy „eltűnt” a napokban kilakoltatott Kassai Tiborné bátyjának tulajdonrésze egy háromszintes révfülöpi családi házban. Szerkesztőségünk olyan dokumentumokhoz jutott, melyek a botrányos végrehajtás mögött szövevényes szálakat sejtetnek, és több bűncselekmény lehetőségét is felvetik. Közben a kilakoltatott asszony bátyjának feljelentése nyomán két nappal ezelőtt a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közokirat hamisítás megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

A hetven év felett járó nyugdíjas házaspárt papíron egy hónappal ezelőtt lakoltatták ki révfülöpi otthonukból, egy még 2002-ben felvett hitel miatt. A végrehajtást késő cég megbízott biztonsági őreinek jóvoltából Zsuzsa és férje könyörületből harminc napig még a házban lakhatott, hogy addig is összepakolja holmiját. Hétfőn viszont már nem kaptak újabb haladékot – mivel bútoraikat egyelőre nincs hová tegyék, egy bőrönddel és a kiskutyájukkal tették őket az utcára. Mindezt annak ellenére, hogy az idős házaspár szinte már minden hivatalos jogi eszközt bevetve próbálta az érintettek tudomására hozni: valami nagyon nincs rendjén. Állítják, bűncselekmények, súlyos jogsértések árán sikerült csak valakinek rátennie a kezét a több tízmilliót érő házukra. Kassai Tiborné Zsuzsa bátyjával közösen szülőktől örökölte a többgenerációs Balaton-parti családi házat és a hozzá tartozó kertet, gyümölcsöst. Az örökösödés után Zsuzsának 8/10, bátyjának Györgykovács Lajosnak 2/10 hányad tulajdonrésze volt összesen a két helyrajzi számon lévő ingatlanban. Amikor a férfi tulajdonközösség megszüntetését kérte a Tapolcai Városi Bíróságtól a végzésben 4,5 millió forintos összeget határoztak meg kiváltási ár gyanánt. Zsuzsának ennyit kellett volna fizetnie, hogy testvére hányada is az ő nevére kerüljön. Csakhogy Kassainénak egy fillérje sem volt, nem tudott miből fizetni, tíz hónappal később mégis 10/10 arányú tulajdonosként jegyezték be a földhivatalban. A megvásárolt tartozás fejében a VIN-Faktor vitte az egész ingatlant. Györgykovács Lajos tulajdonrésze pedig egyszerűen köddé vált.

Az elmúlt napokban próbáltunk utánajárni, mi történhetett. Az ár kiegyenlítése nélkül, hogyan írhatta át a tulajdonviszonyokat a földhivatal: jártunk náluk is, a Tapolcai Járásbíróságon is, megkerestük a megyei törvényszéket és a Veszprémi Nyomozó Ügyészséget is – számos furcsaságra bukkantunk.

A tapolcai földhivatal bírósági határozatra jegyezte át a tulajdonjogot. A hivatal 2007 októbere és 2008 decembere között többféle végzést is kapott a városi bíróságtól. Egymással ellentétes tartalmúakat. Levélváltásaikból kiderül, hogy a hibákra, hiányosságokra és ellentmondásokra nem is egyszer hívta fel a földhivatal a tapolcai bírák figyelmét. A 2007-es tárgyalási jegyzőkönyv meghagyása szerint a vételár kifizetésének igazolása után kellett volna megtörténjen az átírás. Erről az igazolásról a későbbi végzésekben már nincs szó, csak annyit írnak, hogy a korábbi meghagyás jogerőre emelkedett. Ráadásul a kiadott végzésben, majd a földhivatal által kért kiegészítésekben, javításokban, már sorra keverik a neveket. Először még Kassainé két tizedét akarják átíratni Györgykovács nevére, aztán kiderül, hogy pont fordítva kellene történjen az átírás. Az ellentmondásokat levélben is észrevételezte a földhivatal. „A Tapolcai Városi Bíróság …..számú végzésével a felperes Györgykovács Lajos javára rendelte el a tulajdonjog bevezetését. A Tapolcai Körzeti Földhivatal által …. számú kiadott hiánypótlási felhívásra csatolt …. számú bírósági meghagyás pedig, a felperes tulajdonában álló tulajdoni illetőségre az alperes – Kassai Tiborné javára rendelte el a tulajdonjog bejegyzését. Szíveskedjenek az ellentmondást kijavító végzés csatolásával megszüntetni”. – áll az ügyiratban. Az ellentmondást egy másik bíró „ki is javította”, Györgykovács kárára. A nagy keveredésben ugyanis a vagyonszerzést igazoló dokumentumról, vagyis egy kifizetést igazoló papírról, adásvételi, vagy netán ajándékozási szerződésről már mindenki megfeledkezhetett. Györgykovács Lajos neve mint résztulajdonosé egyszerűen eltűnt a tulajdonlapról. Abban bíztunk, hogy a bíróságon fellelhető iratanyagból talán fény derül a keveredés okára. Nekünk nem, de Kassaiéknak, mint érintetteknek betekintést adtak a paksamétába, ahonnan sorszám szerint több dokumentum is hiányzik. Hogy hová tűntek, egyelőre senki se tudja. Megkerestük a Veszprémi Törvényszéket, ahol néhány nap türelmet kértek. Dülkné Pintér Zsuzsanna szóvivő azt mondta, amint a polgári kollégium vezetője visszatért szabadságáról, utána néznek az ügynek és válaszolnak kérdéseinkre.

A milliókat érő köddé vált tulajdonrész miatt egyébként Györgykovács Lajos feljelentést tett a lakhelye szerinti Szekszárdi Rendőrkapitányságon. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon érdeklődésünkre először azt mondták, még az országos adatbázisban sem találják a férfi nevét és az ügyről sem tudnak. Aztán miután közöltük, birtokunkban van a beadvány másolata, kiderült, mégis csak van ügy, sőt nyomozás is. Steinbach Zsolt sajtóreferens kérdésünkre aztán közölte, éppen két napja, augusztus 27-én közokirat hamisítás megalapozott gyanújával nyomozást indítottak az ügyben ismeretlen tettes ellen. A Veszprémi Nyomozó Ügyészségen Kassainé, szerinte jogtalan végrehajtás ügyében tett feljelentése landolt. Gulyás Ildikó szóvivő egyelőre kérdésünkre csak annyit mondott, hogy a feljelentés tárgyában az eljárás jelenleg is folyamatban van – részleteket későbbre ígért. A kérdés most már csak az, ha a VIN-Faktor Zrt., melynek nyilán jól jött a tulajdonrész körüli zűrzavar, időközben túladott, vagy túlad a potom pénzért megvásárolt ingatlanon – mit old meg egy akár évekig húzódó jogorvoslat, még ha a kilakoltatott család szempontjából az eredményesen is zárulna.

Az idős házaspár napok óta fiuk ötfős családjának másfél szobás lakásában húzza meg magát. Annyi holmit tudtak magukkal hozni régi otthonukból, ami egy bőröndbe befért. Csütörtökön, amikor újabb ingóságaikat szerették volna kikérni a házból, már ismeretlen biztonsági őrök álltak strázsát a kerítésen belül két hatalmas dühös kutyával. A kerítésen tábla virít: Kutyával őrzött terület! Kassaiékat, mint váratlan vendégeket elzavarták – hiába őrzik a falak minden még megmaradt vagyonukat.

Végleg kihajítva? – Kit nem keserítene el vagy inkább háborítana fel e látvány?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.