Városlista
2022. november 27, vasárnap - Virgil

Hírek

2016. December 01. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Robbantásra készülő iszlamistát talált munkatársai között a német alkotmányvédelmi hivatal

Robbantásra készülő iszlamistát talált munkatársai között a német alkotmányvédelmi hivatal

Lelepleztek egy feltételezett szélsőséges iszlamistát a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) munkatársai között.

A spanyol származású férfi a gyanú szerint merényletet tervezett a belső elhárításért felelős szolgálat központja ellen - jelentették szerdán német lapok. A beszámolók szerint az előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított elismerte, hogy robbantásos merényletet tervezett a nemzetbiztonsági szolgálat kölni központja ellen. Mint mondta, tettét Allah nevében kívánta végrehajtani.

Azonban nem jelentett konkrét veszélyt, mert a támadás tervezésének korai szakaszában, az előkészületek megkezdése előtt leplezték le. Iszlamistának vélt emberekkel az interneten folytatott üzenetváltásokban árulta el szándékát, de legalább egy csevegőpartnere a BfV informátora volt. Emberölésre, gyilkosságra és robbanószerrel visszaélésre irányuló összeesküvés gyanúja miatt fogták el.

A Spanyolországból származó gyanúsított 51 éves, német állampolgárságú, rendezett körülmények között élő családapa, korábban bankban dolgozott, és nemrég váltott szakmát, az idén áprilisban vették fel a BfV-hez. A kiválasztás és a kiképzés során nem keltett feltűnést, és főállású alkalmazottként, az iszlamista szubkultúra megfigyelésével foglalkozó részleg munkatársaként sem.

Kiderült, hogy kettős életet élt, családja sem tudta, hogy felvette a muzulmán vallást. Internetes csevegőszobákban álnéven szélsőséges kijelentéseket tett, szolgálati titkokat árult el, és társakat keresett a "hitetlenek" megbüntetését célzó merénylet elkövetéséhez - áll a lapjelentésekben.

A nyomozást vezető düsseldorfi ügyészség közölte: egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a gyanúsított átadott volna biztonsági szempontból érzékeny információkat szélsőségeseknek.

A BfV hivatalosan csak annyit közölt, hogy egy 51 éves német állampolgárságú munkatársukat előzetes letartóztatásba helyezték, mert az interneten álnéven szélsőséges iszlamista kijelentéseket tett és belső információkat osztott meg, valamint felajánlotta további érzékeny információk megosztását, ami veszélyeztethette volna a hatóságot.

Később a BfV elnöke, Hans-Georg Maassen újságíróknak elmondta, hogy a gyanúsított radikalizálódása nem tűnt fel senkinek, közvetlen környezetének sem, leleplezése pedig az alapos felderítő munkának és a szolgálat gyors intézkedéseinek köszönhető.

Kiemelte, hogy a gyanúsított felvétele előtt mélyreható biztonsági ellenőrzést végeztek, kikérdezték mind az öt embert, akit referenciaként megjelölt, környezettanulmányt végeztek és átvizsgálták valamennyi adatbázist.

Azonban az esetet miatt felülvizsgálják az alkalmazási, munkaerő-felvételi eljárásokat - tette hozzá Hans-Georg Maassen. Megjegyezte, hogy az eddig alkalmazott módszerekkel kiszűrtek már több feltételezett szélsőségest és külföldi kémet.

A szövetségi belügyminisztérium szerint nincsenek strukturális gondokra utaló jelek a belső elhárításánál. A tárca szóvivője rámutatott, hogy éppen a BfV munkája révén sikerült leleplezni a gyanúsítottat.

A nemzetbiztonsági szolgálatok törvényhozási felügyeletét ellátó úgynevezett parlamenti ellenőrző testületet (PKGr) személyes tájékoztatást kért az esetről a BfV elnökétől. A testület ellenzéki tagjai újabb kínos incidensként értékelték az ügyet, szerintük a történtek súlyos biztonsági hiányosságokra utalhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 25. 14:49, péntek | Külföld

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában.

2022. November 25. 07:35, péntek | Külföld

Felmérés: a britek 60 százaléka szerint rosszul alakulnak a dolgok a kilépés óta

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint a brit választók csaknem 60 százaléka tartja úgy, hogy rosszul alakulnak a dolgok a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta.

2022. November 25. 07:32, péntek | Külföld

Elon Musk \"amnesztiát\" hirdetett - feloldják a korábban felfüggesztett Twitter fiókokat

\"Amnesztiát\" hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.