Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. December 09. 07:39, péntek | Külföld
Forrás: mti

Románia az energiaszámlák kifizetésére fordítható segéllyel támogatja jövőre a rászorulókat

Románia az energiaszámlák kifizetésére fordítható segéllyel támogatja jövőre a rászorulókat

Romániában az energiaszámlák kifizetésére 1400 lejes (118 ezer forint) adómentes segélyt kapnak jövőre a rászorulók - az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A 4 milliárd lejes keretösszegű támogatást a 2014-2020-as többéves költségvetési ciklusban Romániának elkülönített európai uniós forrásokból fedezik, abból a pénzből, amely a regionális, illetve a humántőke operatív programban maradt felhasználatlanul.

A két 700 lejes részletben - a jövő év első, illetve második felében - folyósítandó segélyre a 60 év feletti, havi 2000 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, a szociális segélyből súlyos fogyatékossággal élők, illetve a szociális segélyben részesülő családok jogosultak. Amennyiben egy háztartásban többen élnek, a segély folyósításának az a feltétele, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg a havi 2000 lejt.

A segély ügyintézését a Román Postára bízták, a szabályozást több mint 20 oldalon keresztül részletezi a jogszabály.

A névre szóló, a posta által kiosztandó, át nem ruházható "energiakártyák" névértékét a villamos energia, földgáz, palackozott gáz, tűzifa, fűtőolaj vagy más típusú fűtőanyag beszerzésére, adott esetben a távhőszolgáltatás kifizetésére lehet fordítani, akár a szolgáltatóknál felhalmozott esetleges adósságok törlesztésére is.

A jogszabály indoklása szerint azokban a háztartásokban, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a havi 2000 lejt, a család bevételeinek több mint 30 százalékát kell már az energiaszámlák kifizetésére fordítani az áram 600 százalékos, illetve a földgáz 535 százalékos drágulása miatt. Másfelől az infláció következtében a nehéz anyagi helyzetben lévőknek vagy az elszegényedés fenyegetésével szembesülő családoknak a tavalyinál 50 százalékkal több pénzt kell élelemre költeniük.

A román kormány azzal számol, hogy jelenleg (a nyári hónapokat is beleértve) átlagosan 750 lejbe kerül havonta egy lakás fűtése, tehát a jövő évre háztartásonként előirányzott 1400 lejes segély mintegy 15 százalékkal könnyíti a kedvezményezettek energiaszámlák törlesztésével kapcsolatos terheit. A támogatásra jogosult háztartásokban becslések szerint 3,9 millió ember él.

A román kormány egy másik, csütörtökön elfogadott sürgősségi rendeletben további egy évre kiterjesztette azoknak a 250 lejes - alapélelmiszerekre, illetve meleg ebédre fordítható - szociális utalványoknak a folyósítását, amelyekkel június óta kéthavonta segítették a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket, illetve a legalább kétgyermekes családokat, amennyiben az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 675 lejt. A rászorulók közé sorolja a kormányrendelet a havi 1700 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat és súlyos fogyatékossággal élőket, a hajléktalanokat és a szociális segélyből (garantált minimális jövedelemből) élő állástalanokat.

Címkék: rezsi, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése