Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. Május 08. 15:59, vasárnap | Bulvár
Forrás: mti

Saját rekordját döntötte meg a nepáli serpa

Saját rekordját döntötte meg a nepáli serpa

Saját rekordját megdöntve 26. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre a nepáli Kami Rita Serpa.

Az 52 éves hegyi vezető tavaly felállított rekordját döntötte meg szombaton, amikor a hagyományos délkeleti útvonalon tíz másik serpát vezetve megmászta a 8849 méter magas Everestet - idézte a The Guardian a nepáli turisztikai miniszter vasárnapi közleményét.

A Kami Rita által használt mászóútvonalat először az új-zélandi Sir Edmund Hillary és Tenzig nepáli serpa használták 1953-ban.

Idén az ország 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusi főszezonban. A legtöbbet, 408-at tavaly bocsátották ki.

A himalájai államot, amelynek komoly valutaforrást jelentenek a külföldi hegymászók, bírálták, amiért 2019-ben engedélyei túlzsúfoltsághoz, ezzel több hegymászó halálához vezettek.

Az Everestet 1953-as első meghódítása óta 10 657-szer mászták meg a nepáli és tibeti oldalról. Sokan többször is feljutottak. A Himalája-adatbázis szerint eddig 311 mászó vesztette életét az úton.

Címkék: rekord, serpa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára