Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 11. 07:15, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

Sportszakma helyett sportpolitika a kvótaosztásnál?

Sportszakma helyett sportpolitika a kvótaosztásnál?

Amatőr ökölvívóink közül a jövő évi londoni szereplési jogot az idei kvalifikációs vb-ről hárman vívták ki, áprilisban Isztambulban van még lehetőség hozzájuk csatlakozni.

Nem lesz könnyű, a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázsnak a döntő, az idei Eb-3., pekingi olimpiai 5. Szellő Imrének a dobogó, a kétszeres Eb-3. Darmos Józsefnek csak a győzelem érne kvótát a török metropoliszból.

Amatőr ökölvívásban legutóbb másfél évtizede született magyar olimpia aranyérem, Kovács István nyert 1996-ban Atlantában ötfős csapatunkból. 2000-ben Sydneyben három honfitársunk közül Erdei Zsolt bronzig jutott, azóta 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben is újra öten képviselték színeinket a ringben, már medál nélkül.

Londonban a mai állás szerint hárman lehetnek ott, hiszen a 60 kilós Varga Miklós és a 64 kilós Káté Gyula nyolc közé jutott az idei bakui kvalifikációs vb-n, Harcsa Zoltánt pedig nyolcaddöntős ukrán legyőzője, a későbbi világbajnok Jevgen Hitrov vitte magával a jövő évi olimpiára. A többieknek még egy viadal adatik a szereplési jog megszerzésére, áprilisban Isztambulban az európai (pót)selejtező torna. Mivel előre adott volt az egyes földrészeknek súlycsoportonként járó kvótaszám, nagyjából ki lehetett számolni, mennyi marad az öreg kontinensen.

Ehhez képest a nemzetközi szövetség (AIBA) friss közlése szerint a minket, magyarokat leginkább „érdeklő” kategóriában kevesebb a lehetőség. 69 kilóban például kettő, így a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázsnak döntőznie kellene, 81 kg-ban a várt öt helyett csak három, az idei Eb-bronzérmes Szellő Imre számára tehát dobogó jelentene jót, pontosabban el kellene döntenie a másik harmadikkal, melyikük utazhat; a nehézsúlyban (91) kétszeres Eb-3. Darmos Józsefnek pedig egyenesen csak a győzelem a megfelelő, mivel egyetlen hely maradt. A Pekingben már bemutatkozott Kalucza Norbertnek 56 kg-ban az elődöntő érne londoni indulást. Az isztambuli kvalifikációs tornán kiosztható kvóták: 49 kg – 5, 52 – 3, 56 – 4, 60 – 4 (Varga), 64 – 1 (Káté), 69 – 2, 75 – 1 (Harcsa), 81 – 3, 91 – 1, +91 – 2.

Kovács László szövetségi kapitány érdeklődésünkre némiképp értetlenségének adott hangot: Az előzetes adatok, lefektetett szabályok ismeretében ki lehetett számolni, hol mennyi kvóta marad, ehhez képest az AIBA megint olyan rendszert teremtett, amelyben nem lehet látni a rendezési elvet. Szerintem néhol sportszakmai helyett sportpolitikai indokok is közrejátszottak. Bendzsinek (Bacskai Balázs – a szerk.) döntőznie kell, Szellőnél félnehézsúlyban öt hellyel számoltunk, erre lett belőle három. A két legfelső kategóriában pedig szinte lehetetlen lesz kvótát szerezni a törökök, bolgárok és a többiek mellett. A kisebb súlyokban valamivel jobb a helyzet. Összességében azt mondom, nullától kettő-háromig szerezhetünk még kvalifikációt Isztambulban, de csak majdani lehetőségek, az ottani körülmények ismeretében.

Csötönyi Sándor, a hazai szövetség (MÖSZ) elnöke, az AIBA végrehajtó bizottsági tagja némileg árnyaltabban fogalmazott: Bacskai helyzete valóban nehéz, hiszen két hely maradt szabad, de még mindig a negyedik a világranglistán, ha sérülésmentesen fel tud készülni, s a tavalyi moszkvai formáját hozza, akkor meglesz a kvóta, sőt, esélyesnek számítana az olimpián is. Szellőnek nehezedett a helyzete, a számok pedig azért változhattak, mert bejöttek a WSB (az AIBA félprofi ligája – a szerk.) győztesei, akiknél nem lehetett előre tudni, melyik kategóriában akarnak majd szerepelni Londonban. Azt mondom, mások az álmok és mások a lehetőségek, az isztambuli sorsolás fontos lesz, világos helyzetet meg úgyis csak a verseny végén kapunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.

2024. Április 20. 09:45, szombat | Sport

A Veszprém kilenc góllal nyerte meg a Szeged elleni rangadót

A címvédő Telekom Veszprém házigazdaként 36-27-re legyőzte a Szegedet a férfi kézilabda NB I péntek esti rangadóján.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet