Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Február 27. 09:55, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó: már biztonságban vannak az evakuációs akcióban kimenekített személyek

Szijjártó: már biztonságban vannak az evakuációs akcióban kimenekített személyek

Már biztonságban van az a 35 személy, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szervezésében evakuációs akció keretében menekítenek ki Ukrajnából - mondta el Szijjártó Péter miniszter szombaton videójában.

A tárcavezető New Yorkban tárgyalt az ENSZ vezetővel, ezt követően videóban számolt be tárgyalásairól, valamint az evakuációs akció sikeréről.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Kijevben sok magyar diplomata, családtagjaik, valamint civilek tartózkodtak nehéz körülmények között. Pénteken született meg a döntés, hogy a KKM szervezésében nemzetközi evakuációs konvojt indítanak magyar vezetéssel.

A miniszter szombaton már arról tudott beszámolni, hogy 35 személy evakuációját sikeresen végrehajtották, a konvoj biztonságban megérkezett az ungvári főkonzulátusra.

Elmondása szerint a 35 személyből 24-en a nagykövetség dolgozói, diplomaták és családtagjaik, köztük gyerekek, ketten az MTVA újságírói, ketten pedig civil magyar állampolgárok. A konvoj elhozta az EBESZ és az Európa Tanács kijevi irodájának hét alkalmazottját is, mivel a nemzetközi stábok segítséget kértek Magyarországtól az evakuációhoz.



Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a konvoj Ungvárról ukrán rendőri felvezetéssel jut el a magyar határra, ahol a nagykövetség, az ukrán határőrség és a magyar rendőrség segíti őket, hogy belépjenek Magyarország területére. A határtól a KKM járműveivel jutnak el Budapestre, illetve a szükséges helyszínre.

A miniszter kiemelte: az evakuált személyeket immár biztonságban levőknek tudhatjuk, egyben leszögezte: jó döntés volt az evakuációs konvoj megszervezése.

Hozzáfűzte: Kijevben már egy újabb nagy nemzetközi szervezet is a Magyarországhoz fordult, hogy munkatársai a magyar nagykövetségen kaphassanak segítséget, találhassank biztonságot. Erre lehetőséget biztossítunk, segítséget nyújtunk magyaroknak és nem magyaroknak egyaránt - jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter beszámolt arról is, hogy New Yorkban az ENSZ vezetőivel tárgyalt, támogatásukat kérve, hogy Magyarország közvetlen közelében újra béke legyen. A találkozókon hangoztatta, hogy Magyarországnak és a magyar emberekenek az az érdeke, hogy a háború érjen véget. Az ENSZ közgyűlési elnöke és a főtitkárhelyettese egyaránt ígéretet tett, hogy közbenjárnak abban, hogy az ukrán és az orosz fél tárgyalóasztalhoz üljön - tájékoztatott Szijjártó Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.